Grad će sufinancirati prijevoz samo za socijalno najugroženije

KARLOVAC – Od 1. siječnja Grad Karlovac više ne sufinancira troškove prijevoza svih srednjoškolaca. Naime, do sada je bila praksa da prijevoz učenika srednjoškolaca sa 75 % cijene mjesečne karte sufinacira Ministarstvo obrazovanja, a ostatak u istom omjeru podmiruju autoprijevoznik, Karlovačka županija, Grad Karlovac i roditelji srednjoškolca. No, pojedini roditelji neugodno su se iznenadili kada su nakon školskih praznika na početku novog polugodišta doznali da će iznos koji je do sada sufinanciran iz gradskog proračuna ubuduće morati plaćati iz vlastitog džepa.

“Gospodin gradonačelnik je samostalno odlučio da Grad Karlovac nema taj iznos, a da ga roditelji imaju i neka onda oni snose razliku koju on nije sposoban osigurati. Najvažnije u svemu tome je da ni jednom riječju Grad nije obavijestio svoje birače o toj odluci već su to uradili na podmukli način u tišini. Pitam se ako Grad nije mogao osigurati tih 5% iz proračuna u koji svi mi uplaćujemo prirez, kako je gradonačelnik mislio da si ih mogu osigurati roditelji”, dio je pisma koji nam je poslao jedan ljutiti roditelj.

Evo što su nam odgovorili iz gradske uprave:

“Na državnoj razini je odlučeno da će država financirati prijevoz srednjoškolaca. Međutim, shvatili su da nemaju dovoljno novaca, te je Vlada RH uredbom odredila limite za financiranje pojedinih udaljenost. Finacirat će 75 posto od limita. Iznos od limita do stvarne cijene ide na teret prijevoznika. Početkom školske godine na sastanku u Karlovačkoj županiji dogovoreno je da će preostalih 25 posto financirati u jednakom omjeru Županija i gradovi/općine do kraja 2013.godine i takav ugovor je Grad Karlovac potpisao s Autotransportom. Za ovu godinu Grad Karlovac ne financira prijevoz svim srednjoškolcima, već ćemo se voditi isključivo socijalnim kriterijima” stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Ane Župančić, stručne suradnice za protokol i odnose s javnošću Grada Karlovca, koju smo zamolili za komentar kako je i zbog čega došlo do ove situacije.

error: Content is protected !!