Knjige za sve – bibliobusi kreću u obilazak ruralnih krajeva

KARLOVAC, BIHAĆ – Simbolično, na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić, gdje se Karlovačka županija spaja s Bosnom i Hercegovinom, odnosno Unsko-sanskim kantonom, danas je svečano obilježen početak rada bibliokombija – dvaju pokretnih knjižnica Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca i Javne ustanove Kantonalna i univertzitetska biblioteka Bihać. Riječ je o projektu “Usluge pokretne knjižnice za cjeloživotno učenje”, odobrenog u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Ovi bibliokombiji, odnosno dvije knjižnice na kotačima, omogućit će stanovnicima ruralnih krajeva Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona ono što do sada nisu imali prilike činiti bez odlazaka u kilometrima udaljene veće gradove – pristup knjigama, njihovo posuđivanje, neformalno educiranje i cjeloživotno učenje. Rezultat je to projekta prekogranične suradnje kojega zajednički provode karlovačka Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Javna ustanova Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać u susjednoj BiH. Zanimljivo je da, premda na području Karlovačke županije bibliobusi već neko vrijeme omogućavaju jednaku dostupnost knjiga i stanovnicima slabije naseljenih mjesta, naši prekogranični susjedi do sada nisu imali takvu mogućnost već će ovo biti prva mobilna knjižnica na njihovom teritoriju.

Osim promoviranja i poticanja čitanja, bibliobusi će mještanima svih životnih dobi omogućiti sudjelovanje na predavanjima, ali i različitim radionicama. Osim podizanja razine kulture življenja u ruralnim područjima, jedan od ciljeva je i jačanje prijateljskih veza i dobrosusjedskih odnosa.

Ukupna vrijednost projekta je 111 i pol tisuća eura, a veći dio tog novca, točnije 92 tisuće eura, osigurala je Europska unija. S hrvatske strane projekt su sufinanciranjem omogućili Grad Karlovac i Karlovačka županija.
bosna_2

bosna_3

error: Content is protected !!