KABA

Suradnja Krnjaka i Zrenjanina – zaboravimo prošlost i okrenimo se budućnosti

KRNJAK – Uz poruku kako je potrebno zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti u Krnjaku je danas svečano potpisan sporazum o suradnji ove općine i grada Zrenjanina. Suradnja će krenuti kulturnom i sportskom razmjenom, no svima je cilj isti – doći do novca iz europskih fondova i uspostaviti gospodarsku suradnju.

Ovo je prvi sporazum o suradnji jedne općine iz naše županije i jednog grada iz Srbije. Nakon što je prije nekoliko godina Sporazum o suradnji potpisan između Rijeke i Novog Sada, ovo je prvi takav ugovor i na konzularnom području.

Potpisivanje sporazuma ima veliki značaj, osobito stoga što će upravo ovih dana Srbiji biti otvorena vrata prema predpristupnim fondovima Europske unije, a dodatne bodove pri apliciranju projekata donijeti će upravo međunarodna suradnja. Na sporazumu se radi već neko vrijeme, jer velik broj Krnjačana tijekom Domovinskog rata otišao je upravo u Zrenjanin.

Problemi su nam zajednički, iako u nekim sredinama specifični, a multikulturalnost je nešto što se u Zrenjaninu doista njeguje, kaže gradonačelnik Ivan Bošnjak, te dodaje da ovaj grad ima više od 20 nacionalnih manjina, a ploče sa službenim nazivima pišu se na četiri pisma. Prošlost koja je za jedne i druge vrlo često napeta i neugodna, treba ostati u čitankama i povijesti i da se tamo proučava, kaže gradonačelnik Bošnjak.

Zrenjanin je veliko tržište, a recimo samo kako je velik kao polovica Karlovačke županije, a ima 128 tisuća stanovnika. Zrenjanin je najveći grad srpskog dijela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar. Nakon što je bio poznat kao “najveća tvornica hrane na Balkanu”, čija je prehrambena industrija bila glavni opskrbljivač nekadašnje Jugoslavije, i nakon što je prebrodio teške godine i period tranzicije, Zrenjanin danas glasi kao jedan od najatraktivnijih gradova za investiranje u Srbiji.