Prilagodba institucija osobama s invaliditetom je potrebna: “I mi želimo ispunjene živote”

KARLOVAC – Nakon dugogodišnjih planiranja u gradskoj upravi krenuli su radovi na izgradnji unutarnjeg dizala u svrhu prilagodbe objekta osobama smanjene pokretljivosti. Građevinska dozvola stigla je prije šest godina, a kroz dva mjeseca dizalo bi konačno trebalo biti u funkciji.

U zgradi na Strossmayerovom trgu bit će ugrađeno panoramsko dizalo Schindler 3400, nosivosti 630 kg, koje može prevesti maksimalno 8 osoba. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva branitelja u iznosu 150.000 kn, a ukupna vrijednost radova iznosi 794.653,19 kn. Rok za izvođenje radova je 68 kalendarskih dana, a projekt je izuzetno važan, kaže gradonačelnik Damir Jelić.

Bili ste svjedoci postavljanja dizala na Foginovom kupalištu, ovaj pristup pokazuje da imamo senzibiliteta, dodaje.

Karlovačko Veleučilište već je prilagođeno, a radovi na izgradnji dizala u zgradi županije trebali bi započeti u veljači, ako vremenski uvjeti dopuste, naime dozvole su pribavljene, a izvođač odabran.

Jedna svijest prema osobama s invaliditetom postoji, moramo im pružiti mogućnosti, kaže Jelić. U Udruzi osoba s invaliditetom zadovoljni su što se konačno krenulo u ostvarenje ovih projekata, koji će osim osobama u invalidskim kolicima puno značiti i starijim osobama, ali i majkama s malom djecom.

Nemjerljiv je značaj prilagodbe gradske uprave, time se daje mogućnost osobama s invaliditetom da se zaposle, Europska unija potiče zapošljavanje, kaže predsjednica Udruge Gordana Jurčević.

U Udruzi vjeruju kako će ovaj svijetli primjer slijediti i ostale institucije, stoga se nadaju da će zgrada glavne pošte na koju upozoravaju već godinama biti prilagođena, jer promjene se posljednjih godina događaju, potrebno je nastaviti taj trend.

Karlovac je jedan od gradova koji vodi brigu o osobama s invaliditetom, u ostalim gradovima županije nešto je lošija situacija, no ipak bolja nego prije nekoliko godina, kaže Jurčević. Primjerice u Slunju je dobra suradnja s gradskim čelnicima, osobito stoga što je tamošnji zamjenik gradonačelnika osoba u kolicima, tako da je i tome dokazano da je prilagodba potrebna, kaže Jurčević.

Društvo mora podići razinu senzibiliteta prema osobama s invaliditetom kako bi oni mogli sudjelovati u javnom i društvenom životu kao ravnopravni i aktivni građani. Stoga iz Udruge upozoravaju da osim zdravstvenih i sličnih institucija treba prilagoditi i kulturne ustanove, kao i zabavne sadržaje, jer osobe u invalidskim kolicima također žele voditi ispunjene živote.

error: Content is protected !!