Na smanjenju naknadu za bebe reakcija stigla iz karlovačkog SDP-a

KARLOVAC – U kojem to smjeru ide pronatalitetna politika Grada Karlovca, pitaju se karlovački SDP-ovci nakon odluke Grada da majkama s bebama umanji naknadu. Naime, Grad Karlovac je umanjio naknadu za novorođenu djecu sa 1500 kuna, koliko je iznosila u 2013. godini na 1000 kuna.

-Da li je to nova pronatalitetna politika, pitaju se u SDP-u. Kakva je to politika Gradske uprave i da li se njihova politika primarno specijalizirala za iseljavanje mladih iz Karlovca?Jer sve što rade ide u tom smjeru. Jednako kao i za prijevoz učenika, ljudi su ostali iznenađeni. Znači u današnje vrijeme kada Hrvatska, ali i cijeli svijet vodi borbu s pronatalitetnom politikom Grad Karlovac pokazuje jako lošu sliku i jako lošu poruku šalju svim mladim obiteljima. Šalju im poruku da zapravo djece ne trebaju imati, i da im Grad na tom putu neće biti poticaj, rekla je tajnica GO SDP-a Marina Novaković Matanić.

Odgovor je stigao iz Grada, točnije iz gradskog Odjela za društvene djelatnosti.

– Grad Karlovac smanjio je naknadu za novorođenčad – razlog tome su ograničena proračunaska sredstva i smanjen iznos državnih potpora za dvije trećine koje su se direktno koristile za financiranje socijalnih programa i isto tako za programe koji se tiču zdravstva i međugeneracijske solidarnosti. U prošloj godini ukupno je izdvojeno 640 tisuća kuna, u ovoj u planu je 450 tisuća kuna. Prošle godine financirali smo 426 novorođena djeteta u gradu Karlovcu. Ono što bih ja naglasila, da je trajno opredjeljenje Grada Karlovca briga o djeci i mladima, i da ćemo ovisno o kretanju proračunskih sredstava naći načina i vidjeti kakve su mogućnosti da tu odluku promijenimo, rekla je za Trend medije pročelnica za društvene djelatnosti Grada Karlovca Andreja Navijalić. 

Iz SDP – a poručuju naknadu nije trebalo smanjivati, već povećati.

– Na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća, iako je već donijeta odluka suprostavit ćemo joj se, zapravo tražit ćemo promjenu takve odluke jer smatramo da se potpora za novorođenčad trebala povećati, a ne smanjiti. Znači to nije ušteda od 500 kuna, nego je puno veća. Zapravo Grad Karlovac time štedi  puno više, jer svake je godine sve manje djece. Smatramo da je to loša odluka gradonačelnika. To je poruka svim mladim obiteljima da im nema mjesta u Karlovcu, kaže Marina Novaković Matanić.

error: Content is protected !!