KABA

SDP: Grad Karlovac potiče iseljavanje mladih

KARLOVAC – Karlovački SDP-ovci uputili su kritike na račun aktualne gradske vlasti, kojoj zamjeraju nedovoljnu brigu prema mladima i lošu pronatalitetnu politiku.

Prenosimo tekst priopćenja koje potpisuju potpredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić i predsjednik Foruma mladih SDP Karlovac.

Grad Karlovac, točnije čelni ljudi Grada, i dalje nastavljaju praksu neugodnih iznenađenja koja priređuje svojim građanima. Ukinuti sufinanciranje prijevoza učenika i to preko noći, bez prethodne obavijesti roditeljima u najmanju ruku je nepristojno i neodgovorno prema ljudima koji pune gradski proračun!

Gradska uprava koja se hvali da ima viziju, projekte, da je proračun stabilan te ne znaju kamo će sa viškom proračunskog novca na kraju godine i prenose svaku godinu viškove neutrošenih sredstava,kao i niz drugih bisera koje slušamo iz Magistrata, ovime bacaju još jednu sjenu i dodatno potvrđuju da se doista ne zna, po onoj narodnoj: „ni tko pije, ni tko plaća”.

I roditelji su doista u pravu kada kritiziraju i kada se pitaju : ako Grad nije mogao osigurati tih 12,5% iz proračuna u koji svi mi uplaćujemo prirez, kako je gradonačelnik mislio da si ih mogu osigurati roditelji? Istovremeno, bez ikakvih problema, novci za plaću gradonačelnika osiguravaju se preko noći, uplaćuje se gotovina u iznosu višem od 300.000 kuna za novo službeno vozilo…

Za djecu i učenike ukupan iznos koji je Grad trebao osigurati je 100.000 kuna. Kada se uzme sve gore navedeno u obzir itekako je više nego vidljivo da Grad i ovaj puta zakida one kojima je potrebno, a kako bi se namirili osobni kaprici pojedinaca u Gradskoj upravi. U konkretnom slučaju kaprici gradonačelnika Damira Jelića, koji ne zna bi li bio saborski zastupnik, gradonačelnik građana, gradonačelnik elite, prosvjetitelj ili nešto treće ili četvrto…

Smatramo da Grad Karlovac u svom proračunu ima sredstava za ove obaveze .Ova stavka je jedna od onih u koje se ne bi smjelo dirati jer se radi o obrazovanju mladih ljudi, osoba koje bi jednog dana trebale biti nosioc razvoja ovog grada. To je sramota da grad koji nosit titulu Grada prijatelja djece ili grada koji silno želi biti otvoren prema mladima na sve moguće načine, tu populaciju zakida. Nakon silnih promašenih projekata sada su našli štedjeti na mladima i djeci. Osim prijevoza od ove godine Grad Karlovac umanjio je i naknadu za novorođenu djecu sa 1500 kuna (koliko je iznosila u 2013. godini) na 1000 kuna. Da li je to nova pronatalitetna politika???

Stoga se pitamo kakva je to politika Gradske uprave i da li se njihova politika primarno specijalizirala za iseljavanje mladih iz Karlovca ? Jer sve što rade ide u tom smjeru!