Noć muzeja prvi puta i u Muzeju karlovačkog vatrogastva

KARLOVAC – I ove godine manifestacija Noć muzeja bit će održana 31. siječnja. Osim u Gradskom muzeju i Galeriji Vjekoslav Karas, Noć muzeja prvi puta bit će održana i u Muzeju karlovačkog vatrogastva na Gažanskom trgu 11.

Želite li vidjeti opremu i vozila s kojom su vatrogasci gasili požare prije gotovo stoljeće i pol? Kacigu, uniformu ili možda vatrogasne pumpe iz 19. stoljeća među kojima je i jedna od najstarijih u Hrvatskoj iz 1865. godine? Sve to možete vidjeti u Muzeju karlovačkog vatrogastva koji je otvoren još prije 3 i pol godine, a ovoga petka otvorit će svoja vrata i u Noći muzeja gdje ćete moći doznati kako je vatrogascima bilo raditi i živjeti davnih dana te koliko su privrženi svojoj plemenitoj službi.

– Za tu noć Muzej će biti otvoren od 18 pa do 1 sat iza ponoći. Svakog sata idejni začetnik Ivan Bajić će zajedno sa Stjepanom Dobrinićem provesti vas kroz Muzej te upoznati sa poviješću vatrogastva grada Karlovca, a za najmlađe će biti i slatkiša. Ujedno će posjetitelji moći pogledati i vozni park Javne vatrogasne postrojbe, ispričao nam je predsjednik DVD-a Karlovac Roland Puljak.

Vatrogastvo u Karlovcu ima zaista dugu povijest. DVD Karlovac u čijem sastavu je Muzej, društvo je koje ima tradiciju dugu 143 godine i šesto je osnovano društvo u Hrvatskoj. Članovi DVD-a brinu o Muzeju, no on je unatoč vrijednoj zbirci izložaka pomalo je pao u zaborav.

– Javnost nije bila dovoljno informirana o Muzeju, a vjerojatno mnogi ni ne znaju da se on nalazi u Karlovcu. Upravo ovom manifestacijom nastojimo ljude što bolje upoznati s Muzejom karlovačkog vatrogastva koji ima stare, ali vrlo zanimljive eksponate. Isto tako želimo educirati javnost jer ovaj grad ima jako lijepu povijest pa tako i povijest vatrogastva koje ima dugogodišnju tradiciju, napominje Puljak.

Stoga ne propustite u Noći muzeja posjetiti pomalo zaboravljen, ali iznimno bogat i vrijedan Muzej karlovačkog vatrogastva.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/muzej_vatrogastva/*{/rokbox}

error: Content is protected !!