Novi EU program za mlade Erasmus +

KARLOVAC – S prvim danom godine započeo je i novi program Europske unije za mlade. Radi se o programu Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport pod nazivom Erasmus plus. U Karlovcu ga je predstavila udruga Carpe diem koja vodi Centar za mlade u Grabriku i svoj rad posvećuje mladima.

Novi europski program zamijena je za sedam programa Europske komisije i trajat će 7 godina. Predviđeni proračun programa iznosi 19 milijardi eura.

Erasmus + program provodit će se kroz tri ključne aktivnosti, a to su učenje kroz mobilnost, suradnja i reforma obrazovne politike. Novost u programu je da se osim civilnih udruga, od sada na sudjelovanje u programu mogu prijaviti jedinice lokalne uprave i samouprave, te javne ustanove. Naglasak je i na učenju stranih jezika.

Zanimljivo je da novi program neće uključivati Erasmus intenzivne tečajeve jezika za studente već će ih zamijeniti on-line tečajevi. Novost u programu su i zajmovi za studente koji žele završiti diplomski studij u inozemstvu.

erasmus_plus_1