KABA

Pokradeni mramor – na partizanskim spomenicima

KARLOVAC – Komunističke su vlasti nakon 2. svjetskog rata šezdesetih godine prošlog stoljeća krale mramor sa karlovačkog židovskog groblja i njime oblagali spomen biste svojim boljševičkim herojima u parku kod kina Edison i na drugim mjestima. Pedesetih godina prošlog stoljeća srušili su i židovsku sinagogu na uglu Mažuranićeve obale i Šebetićeve ulice u Karlovcu:

To je karlovačka sinagoga koja se posve dobro držala još 1950. godine. Gradski simbol Židova smetao je tadašnjoj komunističkoj vlasti pa je srušena a na njezinom je mjestu izgrađen ovaj neboder. Ta je sinagoga prije rušenja bila i predmetom trgovine boljševika i nekadašnjih vlasnika. Još je tragičnija sudbina pojedinih spomenika s karlovačkog židovskog groblja početkom šezdesetih godina. Preživjelo je divljanje zločinačkog ustaškog Pavelićevog režima ali neki židovski spomenici s tog groblja nisu preživjeli komunističko izživljavanje šezdesetih godina prošlog stoljeća-poslužili su za oblaganje bista partizanskih heroja. Fotografija Dinka Neskusila snimljena u rano jutro 5. Listopada 1991. godine nakon bjesomučnog granatiranja Karlovca, otkriva raspukle postamente a time i prljavu komunističku krađu mramora sa židovskog groblja. Na unutrašnjoj strani mramornih ploča s kojima su postamenti bili obloženi su i dalje bila imena i prezimena židova, godine njihova rođenja i smrti. Na ovom prostoru istoga je dana 1991. ostatke mramora sa židovskog groblja snimio i Karlovčanin Zvonimir Gerber:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/Ton_Gerber.mp3}

Crvena hrvatska vlast nikako da se sjeti i ovakvih zlodjela onih čiji su sljednici i ispriča rodbini i potomcima čije su spomenike opljačkali i devastirali na karlovačkom židovskom groblju.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/mramor/*{/rokbox}

foto: Zvonimir Gerber, Dinko Neskusil