Potpisan Protokol o izgradnji spomen parka ”Dr. Irfan Ljubijankić” na području Slunja

BIHAĆ – U zgradi Vlade Unsko – Sanskog kantona potpisan je Protokol o izgradnji spomen parka ”Dr. Irfan Ljubijankić” između Saveza logoraša Unsko – Sanskog kantona i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Inače dr. Ifran Ljubijankić tadašnji ministar vanjskih poslova BiH poginuo je u svibnju 1995. godine, kada je helikopter u kojem je letio, srušila srpska vojska na području između Slunja i Cetingrada. Upravo na mjestu njegove pogibije trebao bi niknuti spomen park.

Inicijativa za izgardnju krenula je od Saveza logoraša USK da se na mjestu gdje sada postoji samo spomen obilježje, a to je mjesto pogibije dr. Ljubijankića, napravi cijeli spomen park. Prema Protokolu, Savez je nositelj aktivnosti sa strane BiH-a u čije ime je protokol potpisao predsjednik Saveza Enes Salihović.

Nositelj aktivnosti s Hrvatske strane je Islamska zajednica koja ima obvezu pružiti logističku potporu u ishođenju potrebnih papira, a protokol je u ime Zajednice potpisao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić.

– Mi imamo moralnu obavezu kao Bošnjaci koji ne žive u svojoj matičnoj državi, da ponudimo svu infrastrukturu Islamske zajednice te svoj osobni doprinos da se izgradi spomen park koji će biti svjedok onoga što se dogodilo u BiH i da se to zlo koje se dogodilo, više nikada na ponovi, naglasio je ef. Muhić.

Kantonalna Vlada je još prošle godine odobrila inicijalna sredstva u iznosu od oko 200 tisuća kuna za izgradnju spomenika. Kantonalni ministar za boračka pitanja Mirsad Topčagić, naglasio je kako je puno, čak 19 godina prošlo kako bi došli do ovog koraka, ali se raduje da je inicijativa zaživjela te se zahvalio Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Zahvalio se i kantonalni premijer Hamdija Lipovača, ali je i uputio prigovor političkom vrhu BiH napomenuvši kako je potpisivanje još jedan dokaz kako kanton štiti ugled BiH koja je trebala davno reagirati.

Protokol je potpisan i u prisutnosti zamjenika načelnika općine Cetingrad Ferida Kraka, a nastavak je dobre suradnje koju imaju dvije susjedne države i gdje Hrvatska može biti odličan partner Bosni i Hercegovini pri njenom uslaku u EU.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/bihac_sporazum/*{/rokbox}