Formiran mobilni stručni tim u sklopu projekta “Svi za jednog, jedan za sve”

KARLOVAC – Još jedan zanimljiv projekt koji se financira iz europskih fondova provodi se već pola godine u Karlovcu. Radi se o projektu „Svi za jednoga, jedan za sve” koji provodi Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u suradnji s partnerima, Gradom Karlovcem i šest osnovnih škola; Dubovac, Draganići, Švarča, Grabrik, Dragojla Jarnević i Turanj. Projekt vrijedan gotovo 250 tisuća eura sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda kroz natječaj Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja.

Cilj projekta je unaprijediti integraciju učenika s teškoćama u redovni sustav obrazovanja pružanjem izravne pomoći učenicima, njihovim roditeljima, nastavnom i nenastavnom osoblju kroz razne radionice, edukacije, nabavom stručne literature i opremanjem sedam obrazovnih institucija specijaliziranom opremom. U tijeku je pisanje javnog natječaja za nabavu specijalizirane opreme, a radi se o nabavi fiksne i mobilne opreme. Fiksna oprema će se instalirati u Centru, a mobilnu će opremu mobilni stručni tim koristiti kod provođenja terenskog rada s učenicima.

Na početku projekta formiran je mobilni stručni tim, koji je neophodan za pružanje stručne pomoći ciljnim skupinama.

– Članovi mobilnog stručnog tima započeli su s provođenjem terenskog rada s učenicima u školama partnera, koji podrazumijeva inicijalnu procjenu učenika, odnosno procjenu sposobnosti učenika kroz individualni rad učenika i sudjelovanjem na nastavi. Također, mobilni tim provodi terenski rad s nastavnim i nenastavnim osobljem kroz individualne razgovore, savjetovanja i konzultacije te pružanjem stručne podrške učiteljima pri izradi individualiziranih pristupa i prilagođenih programa, ispričala je voditeljica projekta Nikolina Ivinac.

Početkom veljače mobilni stručni tim će započeti s organizacijom roditeljskih sastanaka u školama kako bi roditelje detaljnije upoznali s projektom, projektnim aktivnostima te im pružili podršku.

– Ono što je do sada realizirano jest desetodnevna edukacija mobilnog stručnog tima, koju je vodila Davorka Schmidt iz Učilišta IDEM. Također, mobilni stručni tim je educiran i od strane osoblja Centra. Stručnjaci Učilišta IDEM vodit će, također i edukaciju nastavnog i nenastavnog osoblja u traju od četiri treninga. Prva dva treninga, koje je vodila gospođa Davora Schmidt, su uspješno odrađena 10. i 11. siječnja. Na treninzima je sudjelovalo oko 90 učitelja. Treći i četvrti trening će biti sredinom ožujka i travnja, kazala je Ivinac.

Početkom svibnja, Učilište IDEM će u suradnji s osobljem Centra i mobilnim stručnim timom organizirati i voditi dvodnevnu edukaciju roditelja s ciljem predstavljanja novih metoda rada s učenicima s teškoćama, predstavljanja specijalizirane opreme i načina uporabe. Djeci će se omogućiti da uče i igraju se didaktičkim igračkama, koriste specijaliziranu opremu, upoznaju vršnjake i sudjeluju na radionicama zabavnog i stvaralačkog karaktera.

error: Content is protected !!