KABA

Uskoro upisi u osnovne škole, krenule i predbilježbe za upis u srednje škole

KARLOVAC – Uskoro će krenuti upisi u osnovne škole, no ove godine već su krenule i predbilježbe za upis u srednje škole. To je novost u odnosu na prošle godine, kada nije bilo takvog sustava upisa. No, roditelji budućih prvašića ne moraju brinuti, o svemu će biti obaviješteni na vrijeme.

Ono što u ovom trenutku možemo reći je da je potencijal rođenih na prostoru županije ove godine nešto veći nego je to bilo prošle školske godine, kaže županijski pročelnik Željko Šančić. Naime prošle godine u prve razrede osnovnih škola upisano je 1.132 djece, dok ih je 2007. rođeno 1.159, a 2008. 1.162-oje na području županije.

Ove godine u prve razrede srednjih škola upisano je 1.283-oje učenika, što je za 126 više nego što ih je završilo osnovne škole.

Nadamo se da će se takav trend nastaviti i dalje, kako bi se nadoknadila negativna demografska kretanja koja govore kako godišnje ostajemo bez 1.000 stanovnika, kaže Šančić. Mjere koje se provode očito nisu dovoljne, dodaje. Mjesta u osnovnim i srednjim školama bit će za sve zainteresirane, a županija će i u novoj školskoj godini stipendirati učenike.

Što se tiče upisa u osnovne škole Ured državne uprave napravit će plakate i na vrijeme obavijestiti roditelje, dodaje Šančić.