KABA

Japanski glazbeni sastav Wasabi u utorak u Karlovcu

KARLOVAC – Karlovčani će idući tjedan imati priliku premijerno poslušati koncert japanske glazbene skupine Wasabi, koja će prvi nastup u Hrvatskoj imati upravo u Gradskom kazalištu “Zorin dom”. Radi se o sastavu koji kombinira naoko nespojive instrumente – tsugaru-jamisen i taiko bubnjevi najčešće se koriste u kontekstu narodnog folklora i rijetkost je da nastupaju zajedno s instrumentima kao što su koto i shakuhachi koji se obično vežu uz klasične žanrove. I samo ime Wasabi kombinacija je dvaju izraza: “wa” – čije je značenje „Japan” ili „sklad” i “sabi” što označava pjevni, lako pamtljivi dio pjesme, pojasnila je Chie Oshima,  tajnica Veleposlanstva Japana u RH.

Organizatori koncerta podsjetili su na tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Japana koji su se gradili u posljednjih dvadesetak godina, od pomoći Japana u teškim godinama rata pa sve do hrvatske pomoći Japanu nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. godine. No vrijeme zbližavanja tek dolazi, moglo se čuti prilikom današnje najave koncerta japanskih glazbenika u Karlovcu.

Želite li provjeriti kako japanski glazbenici zvuče uživo, dođite u Zorin dom u utorak u 20 sati. Ulaz na koncert je besplatan, a gratis ulaznica možete preuzeti na blagajni kazališta.