KABA

Sutra odluka o elementarnoj nepogodi

KARLOVAC, OGULIN – Zaključak Izvanredne sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje je da svi gradonačelnici i načelnici općina na području Karlovačke županije do sutra dostave podatke s terena, a na temelju toga će se odlučiti ima li elemenata za proglašavanje elementarne nepogode. Osobno smatram da ima elemenata da se proglasi elenmentarna nepogoda u najugroženijim područjima županije, rekao nam je načelnik stožera, dožupan Josip Šafar. Kolika je šteta još uvijek se nije poznato.

– Sama procjena vrijednosti štete ići će naknadno kad ove nepogodosti prođu, jer ako su to vremenske nepogodnosti vezane uz led, mi jednostavno ne možemo procijeniti štetu dok sve to traje. Najveće štete su na infrastrukturi HEP-a, a velike štete imaju i Hrvatske šume, poljoprivredne površine, voćnjaci i trajni nasadi – kaže  Šafar.

Kaotične vremenske prilike preslikavaju kaotično stanje lokalnih vlasti, optužuju iz županijske organizacije SDP-a, čiji predsjednik Damir Mateljan smatra da Stožer za zaštitu i spašavanje nije reagirao na vrijeme te da je izravno odgovoran za posljedice koje će se sanirati još dugo vremena. Izostala je koordinirana akcija, u koju su osim gradonačelnika i načelnika, trebali biti uključeni predstavnici HEP-a, ravnatelji škola, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih cesta, domova zdravlja, Državne službe za zaštitu i spašavanje te ostalih institucija koje bi u ovakvim situacijama trebale biti na usluzi građanima, poručuju SDP-ovci koji smatraju da današnji sastanak debelo kasni. Optužbama se pridružio i ogulinski SDSS, koji je pohvalio vatrogasce i djelatnike HEP-a na trudu da vrate stvari u normalu, no ljute se zbog kasne reakcije ogulinskog gradonačelnika. U Županiji pak tvrde da nema govora ni o kakvom kašnjenju.

– Po našem mišljenju ništa ne kasni. Sastanak stožera je pravodobno organiziran, a mi smo ionako konstantno, preko centra 112, na liniji sa svim žurnim službama – objašnjava Šafar. Zaključak Stožera je da su sve službe do sada uspješno obavile sve svoje zadaće, a kako je obećano, i najugroženija područja županije, odnosno 6 zaselaka na području Ogulina i Ozlja koji su već danima bez struje, trebalo bi do kraja današnjeg dana konačno ponovo biti opskrbljeno električnom energijom.

omicron