KABA

Voda iz vodocrpilišta Velemerić i dalje nije za piće

DUGA RESA – I dok je kemijska analiza vode iz vodocrpilišta Švarča koje opskrbljuje vodom Grabrik pokazala kako je voda ispravna za piće, oni koji vodu dobivaju iz vodocrpilišta Velemerić, vodu iz slavine još uvijek ne mogu piti. Do promjena u mirisu i okusu vode u izvorištu Donji Velemerić došlo je još prije dva dana. Mikrobiološka analiza pokazala je da je voda ispravna, no kemijska analiza ukazala je da izuzeti uzorak ima miris i okus po kloru, a trebao bi biti bez mirisa i okusa.

– Djelatnici Komunalnog odradili su ono što im kaže Pravilnik o postupanju u izvanrednim situacijama, odnosno ispraznili su oba spremnika za vodu nakon čega su ih dezinficirali. U tijeku je punjenje spremnika, tako da sutra slijedi nova analiza. Ako ti rezultati budu zadovoljavajući, onda ćemo ići na ispiranje cijelog vodoopskrbnog sustava, ispričao nam je tehnički rukovoditelj Komunalnog Duga Resa Željko Kučinić.

Što je uzrokovalo okus i miris vode, ne može se sa sigurnošću potvrditi. U dugoreškom komunalnom pretpostavljaju kako je promjena u vodi uzrokovana snijegom i kišom, odnosno zbog ledenog pokrova koji je nastalo, a kroz koji mirisi iz zemlje, posebice bilja, ne mogu isparavati.

Kako su oborine stale, nestao je i intenzivan miris, no stanovnici područja koji se snadbijevaju vodom s velemeričkog vodocrpilišta, vodu i dalje trebaju prokuhavati jer nije ispravna za piće. Kada analize pokažu zeleno svjetlo, mještani će biti obaviješteni.