KABA

Otvoren javni poziv za međunarodnu razmjenu mladih

KARLOVAC – Nezaposlenost mladih velik je problem u Hrvatskoj, a iznimka nije ni Karlovačka županija gdje mladi čine trećinu ukupnog broja nezaposlenih. Stjecanje profesionalnog iskustva u stranim tvrtkama ili instutucijama mnogima od njih zasigurno zvuči kao dalek san, no taj san može postati stvarnost. Imate li između 18 i 32 godine i spremni ste putovati i učiti, rješenje za vas je program međunarodne razmjene mladih Eurooysee, u kojem sudjeluje i Karlovačka županija.

Putem programa Eurodyssée koji se organizira pod pokroviteljstvom Skupštine europskih regija, i Karlovačka županija organizira međunarodnu razmjenu mladih radi stjecanja radnog iskustva u inozemstvu i učenja jezika.

Previđeno trajanje razmjene mladih je od 3 do 7 mjeseci, a regija domaćin pokriva troškove intenzivnog tečaja jezika, smještaja i prehrane. Također, u tvrtki ili instituciji gdje budu stjecali radno iskustvo, mladi će dobivati novčanu naknadu. Kriteriji su završena srednja ili viša škola ili fakultet, znanje jednog stranog jezika i prijavljeno prebivalište na području Karlovačke županije. Dobrodošli su mladi svih struka, rekla nam je Eva Maria Sobotik Pavan, pročelnica Odjela za razvoj i europske integracije Karlovačke županije.

Karlovačka županija prvi se puta u ovaj program razmjene mladih uključila još 2011. godine, međutim do sada je ostvareno nek nekoliko razmjena. Mlada Karlovčanka Nikolina Tomašević dobila je priliku pola godine provesti na praksi u Poreznoj upravi u Parizu i to kao prva predstavnica naše županije. U okviru ovog programa Karlovcu je pak boravilo dvoje mladih iz Belgije i Italije, koji su se stručno usavršavali i učili hrvatski jezik u Karlovačkoj županiji i Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. No budući da je Hrvatska odnedavno punopravna članica EU, u budućnosti se očekuje veći intenzitet razmjene mladih.

Rok za prijavu na ovaj javni poziv je 15 dana, a sve detalje u vezi prijave možete pronaći na web stranici Karlovačke županije – www.kazup.hr.