KABA

Baka Katarina proslavila 100. rođendan

MAHIČNO – Početak Prvog svjetskog rata 1914. godine obilježila su između ostalog brojna zbivanja u kulturi i znanosti, no to je manje više svima poznato. Manje je poznato da je te godine na svijet došla Katarina Gatarić rođena Opat. Upravo se danas (09. veljače) navršilo točno 100 godina od njenog krštenja u današnjoj Župi Pohoda B.D. Marije u Mahičnom. Katarina je rođena 08. veljače 1914. godine u Levkušju kao blizanka od roditelja Jurja i Bare. Brat blizanac umro je kao malo dijete, a Katarina je danas u Crkvi, u kojoj je baš na ovaj dan prije sto godina krštena, Sv. misom proslavila stoti rođendan.

kata4

Živjela je baka Katarina u pet država. Rođena je za vrijeme Austro – Ugarske, zatim je živjela u vrijeme Kraljevine SHS, NDH, Jugoslavije, a troznamenkasti je rođendan dočekala u Hrvatskoj. Katarina je majka je četvero djece, baka sedmero unuka, prabaka 15 praunuka i dva puta šukunbaka. Katarina danas živi u obitelji svoga sina Ivana u Levkušju, a sve do 2001. godine živjela je sa svojim suprugom Ivanom. U braku su bili punih 68 godina.


kata5

– Živjeli su složno kršćanski i podizali u ljubavi svoju djecu. Danas su to odrasli ljudi povezani s Crkvom. Iako je bilo siromaštvo i teško se živjelo nikada nisu odbacili vjeru. Učili su svoju djecu poštenju, ljubavi radu i vjernosti Bogu. U vjeri su uvijek pronalazili nadahnuće za život, rekao je župnik Župe Pohoda B.D. Marije, Nikola Sanjković za vrijeme mise. Stogodišnjakinja Katarina za to je vrijeme u prvom redu sjedila i u ruci čvrsto držala krunicu, ali i cvijeće koje su joj donosili brojni čestitari.

kata6

Među čestitarima bio je i kardinal Josip Bozanić čiju je čestitku pročitao župnik Sanjković. Obitelj ove stogodišnjakinje, ali i ona sama, izrazila je želju da Svetom misom zahvale za njezin život, koji je bio ispunjen vjerom, vjernošću i radom. Župnik Nikola Sanjković slavljenici je darovao Bibliju te krunicu, koju će vjerujemo baka Katarina čuvati i moliti baš kao što je sve ove godine čuvala svoju obitelj za koju je i svakodnevno molila.

 

kata2

kata3