KABA

Vojna kapelanija proslavila dan svog zaštitnika – blaženika Alojzija Stepinca

KARLOVAC – Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, od 1999. s radom je započela vojna kapelanija “Blaženog kardinala Alojzija Stepinca” u sjedištu I. Zbornog područja u Karlovcu. Za prvog vojnog kapelana poslužitelja od strane Vojnog biskupa imenovan je vlč. Andrija Markač. Najsvečaniji dan u kapelaniji uvijek je Stepinčevo, dan kada se u kapelaniji prisjećaju blaženog Alojzija Stepinca, koji je umro 10. veljače 1960. godine. Tim povodom danas je u crkvi Presvetog Srca Isusova služena Sveta misa koju je predvodio prečasni Damir Vrabec, kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije. Velečasni Vrabec je podsjetio na značenje života Alojzija Stepinca, ali i njegove smrti.

Stepinčeva djela govorila su mnogo o njegovoj borbi za dostojanstvo čovjeka i očuvanje moralnih vrijednosti. Od njega se može i sada mnogo naučiti, jer on je spašavao ljude bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i vjeru.

Vojna kapelanija “Blaženog Alojzija Stepinca” sjedište je i karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata a prečasni Andrija Markač ujedno je i vojni dekan karlovačkog dekanata od 2004. godine. U sastavu karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata uz karlovačku kapelaniju trenutno djeluju i kapelanije unutar postrojbi OS RH iz Petrinje, Delnica, Kamenskog, Ogulina te podružnica u Gospiću.

kapelanija_2