KABA

Situacija u Adridieselu teška; moguće narudžbe tek u srpnju

KARLOVAC – Nakon dva mjeseca radnici Adriadiesela su neki dan dobili polovicu plaće za studeni. Plaće su uspjeli isplatili od zarade na nekoliko odrađenih naručenih poslova. Ipak, situacija je u ovoj karlovačkoj tvrtki teška, dio radnika je na prisilnom odmoru, a moguće nove narudžbe očekuju se tek u srpnju.

U pogonima Adriadiesela, u nekadašnjem kompleksu Jugoturbine na Maloj Švarči, trenutno radi oko 150 radnika. Ostalih sedamdesetak je na prisilnom godišnjem odmoru svakodnevno iščekujući novosti o mogućim novim narudžbama. Radnici trenutno rade samo na nekoliko projekata, a većinu od njih proslijedili su im vlasnici, Jadranska ulaganja i Uljanik.

Treći vlasnik Adriadiesela, uz Jadranska ulaganja i Uljanik, je država. Glavni uzrok svih njihovih problema je, tvrde radnici, upravo trojno vlasništvo. Svi oni, kaže sindikalni povjerenik i predsjednik Radničkog savjeta Vlatko Benković, imaju svoje interese, te zapostavljaju ovu karlovačku tvrtku.

Usprkos trenutnoj situaciji u tvrtki, smanjenom poslu i smanjenom broju radnika, radnici u Adriadieselu vide svijetliju budućnost. Bolje dane mogli bi im donijeti poslovi s istoka.

Adriadiesel bi sa 150 radnika mogao uspješno raditi. Za rješavanje statusa radnika na čekanju, vlasnici čini se nemaju ideje, jer za njihove otpremnine novca nema. Gledajući preko ograde svoje vrlo uspješne susjede, radnici se jedino mogu nadati nekom investitoru koji neće dozvoliti da još jedna karlovačka tvornica postane prošlost.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/adriadiesel/*{/rokbox}