Bezvremenska ljubav Petra Zrinskog prema supruzi Katarini opisana u pismu inspiracija za priču

OZALJ – Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja, pokreću nagradu “Stjepan Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini.

– Koliko god bilo potresno, ovo pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi, kažu organizatori novog književnog natječaja.

 

Pismo Petra Zrinskog voljenoj ženi Katarini:


Moje drago serce. Nimaj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu. Danas smo jedan od drugoga serčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči, ako sam te u čem zbantuval, aliti se u čemu zameril (koje ja dobro znam) i oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsemogučega, koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikajše mene hoče smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupe pred njegovim svetim thronušem u diki vekovečne sastanemo. Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva, ja sam vse na volju Božju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novem Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29 dan aprila meseca, o sedme ore podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kčerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar


Natječaj je međunarodnog karaktera, a tema priče mora biti vezana uz Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva. Radovi ne smiju biti duži od 5 kartica (ukupno 9.000 znakova), a priče ne smiju biti do sad objavljene u tisku ili na internetu. Radovi se šalju u .doc zapisu na CD-u u jednom primjerku i obvezno u četiri istovjetna ispisa, kuvertirana pod zaporkom i s rješenjem zaporke u zasebnoj zatvorenoj kuverti koja sadrži: ime i prezime, adresu, OIB, broj žiro-računa u IBAN formatu, SWIFT / BIC banke i broj telefona autora.


Nagrada nosi naziv „Stjepko Težak” u spomen na znamenitoga hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Ukupno će biti dodijeljene tri nagrade. One se sastoje od plakete i novčanog iznosa. Najbolja će priča biti nagrađena iznosom od pet tisuća kuna, dok će druga priča dobiti tri tisuće kuna, treća priča bit će autoru donijeti iznos od tisuću petsto kuna. Uz to još će sedam priča biti posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima.

 

Radovi se šalju do 14. ožujka 2014. godine na adresu: Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1/A . Pristigle priče vrednuje stručno povjerenstvo u sastavu: prof.dr. Julijana Matanić, književnica, prof.dr.Dubravka Težak te Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik Tuzle. Nagrade će biti uručene 30. travnja na središnjoj svečanosti u sklopu obilježavanja Dana grada Ozlja „Moje drago serce“.

error: Content is protected !!