Započela sanacija klizišta na Strmcu; za potpunu obnovu potrebno oko 600 tisuća kuna

KARLOVAC – Jučerašnje poplave probleme nisu donijele samo stanovnicima koji žive na obalama karlovačkih rijeka, već su otvorila i neka stara klizišta. Opasno je tako jučer bilo na Strmcu, gdje se za obilnijih kiša cijelo brdo polako pomiče prema gradu.

Obitelj Fumić sa Strmca s klizištem se bori već nekoliko godina. Ipak, najgore bilo je jučer, kad se dio brda na kojem se nalazi njihova kuća odlomio i srušio na Židovsko groblje na Dubovcu. Jasminku Fumić najviše je uplašilo to što se odklizao dio zemlje uz dalekovod.

Jasminka Fumić oduvijek živi na Strmcu i ne sjeća se da su ikada imali problema s klizištima. Sve je počelo, kaže, prije nekoliko godina zbog zapuštenosti odvoda oborinskih voda.

Jučerašnji odron zemlje sa Strmca nalažost je završio na Židovskom groblju, koje je i jutros osvanulo u blatu i vodi. Groblje su obišli i predstavnici Zelenila, kako bi utvrdili štetu i donijeli odluke o sanaciji.

Grad je danas započeo sa sanacijom klizišta, potvrdila je gradska pročelnica za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vesna Ribar. Problem ovog klizišta, dodaje Ribar, poznat je Gradu još od 2006. godine. Oborinske i fekalne vode, te gradnja na trusnom području dovela je do današnjeg stanja brda iznad Židovskog groblja.

Čak 30 privatnih kuća nalazi se na tom području i prevelik je to problem da bi se riješio preko noći, napominje Ribar. Za sanaciju cijelog područja potrebno je oko 600 tisuća kuna, a trenutno se više od privremenih građevinskih radova ne može napraviti. Toliki novac Grad za sada nema, kaže Ribar, a i potrebno je pričekati da se voda povuče kako bi se moglo nastaviti sa sanacijom.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/strmac_kliziste/*{/rokbox}