KABA

Gotovo dvostruko smanjen broj smrtno stradalih u prometu

KARLOVAC –  Stanje sigurnosti u prometu na području karlovačke Policijske uprave vrlo je povoljno. Zaključak je to Izvješća o stanju sigurnosti u cestovnom prometu za prošlu godinu. Stanje sigurnosti u prometu obilježeno je smanjenjem broja prometnih nesreća za 5,1% i smanjenjem broja stradalih osoba. U policiji su ovim rezultatima izrazito zadovoljni.

Tijekom prošle godine u prometu je smrtno stradalo 11 osoba, a godinu ranije 21 osoba. Teško je ozlijeđeno 99 osoba, što je za 12 osoba manje nego u prethodnoj godini, dok je lakše ozlijeđeno 355 osoba, što je za 43 osobe manje nego u 2012. godini. Izvješće je Savjetu za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije predstavio voditelj Službe policije karlovačke Policijske uprave Jure Pavlinić, koji je istaknuo i podatak da se 2001. godine dogodila 51 prometna nesreća s poginulim osobama, a prošle godine njih samo 11.

Najčešći uzroci prometnih nesreća i dalje su brzina, neprilagođena vožnja uvjetima na cestama, te vožnja pod utjecajem alkohola. Još je uvijek puno i onih koji ne vežu sigurnosni pojas i ne koriste zaštitnu kacigu.

Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije ocjenio je stanje sigurnosti pozitivnim, upravo zbog podatka da je broj smrtno stradalih osoba smanjen za čak 47 %. Pokazatelj je to, kažu u policiji, pozitivnog pomaka u radu svih onih koji sudjeluju u održavanju stanja sigurnosti cestovnog prometa.