KABA

Očuvanje trške čipke – jalbe

OZALJ – Viša kustosica Etnografskog odjela karlovačkog Gradskog muzeja Jana Mihalić nedavno je napisala knjigu o jalbi, rukotvorini iz sela Trg kraj Ozlja. Knjiga “Novi život drevnog umijeća – obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja” po prvi puta sinoć je predstavljena i stanovnicima Trga, koji su napokon na jednom mjestu dobili sve o jalbi, poznatoj rukotvorini tog kraja.

U obnovi trškog rukotvorstva sudjelovala je gotovo cijela seoska zajednica, te su svi oni koji su nešto znali o trškoj čipki dali svoj doprinos u pisanju ove zanimljive knjige. Na prostoru sjeverozapadnog Pokuplja postupak pletenja jalbe ima dvojako značenje. Odnosi se na kapicu, odnosno pokrivalo za glavu udanih žena i na specifičnu tehniku izrade prozračne šupljikave tvorbe iz koje je kapica izrađena. Pletenje jalbe ostalo je kao vještina u Trgu, te ga na radionicama pokušavaju naučiti i očuvati članice KUD-a Ključ iz Trga.

U ovoj knjizi je opisan tradicionalan način izrade jalbe, početak procesa obnove pletenja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, kao i prenošenje iskustava zainteresiranim osobama u Ozlju te učenicama učeničke zadruge „Kotačac” i članicama KUD-a „Ključ”. Drugi način eventualne zaštite jalbe bio bi putem europskih fondova.

Knjiga je stanovnicima Trga predstavljena u područnoj školi, u kojoj je i izložen dio rukotvorina koje su članice KUD-a Ključ iz Trga izvezle na radionicama.

jalba_trg_2