KABA

Poduzetnički impuls 2014. poduzetnicima nudi 1,2 milijarde kuna

KARLOVAC – Mikro poduzetništvo i obrtništvo, zadružno poduzetništvo, inovacije i poduzetnički inkubatori neki su od prioriteta čijem je jačanju namijenjen Program poticanja poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls” za 2014. godinu. U kontekstu prigovora da se iz fondova EU odobravaju poticaji za velike projekte čija je najmanja vrijednost milijun eura, mnogo znači informacija da su poticaji u sklopu “Poduzetničkog impulsa” namijenjeni projektima manje vrijednosti, najviše do 1,4 milijuna kuna.

– To je dobra okolnost obzirom da su kod strukturnih fondova sredstva izdašnija što nije privlačno za male poduzetnike, zato je “Poduzetnički impul”s daleko interesantniji poduzetništvu i obrtu u Hrvatskoj – kaže Danijela Peris iz Razvojne agencije Karlovačke županije “Karla” te dodaje da će se, osim poduzetnika i obrtnika, na natječaj moći javiti i jedinice područne i lokalne samouprave i druge institucije. Dobra je vijest da će im na raspolaganju biti gotovo dvostruko više novca nego lani. Nakon prošlogodišnjih 700 milijuna kuna poticajna sredstva sada su povećana na 1,2 milijarde kuna, budući da velik dio sredstava za ovogodišnji rast poticaja dolazi iz EU. Sredstva se odnose na širok spektar aktivnosti.

– Iz tog razloga već sada postoji velik interes poduzetnika za ovaj program, kako u Hrvatskoj, tako i u Karlovačkoj županiji. Aktivnosti koje se mogu prijaviti su raznovrsne, to su primjerice ulaganje u nove tehnologije, povećanje proizvodnih kapaciteta, instrastuktura, edukacije. Omjer sufinanciranja je od 50 do čak 100 posto ako se radi o inovacijama – objašnjava Peris.

No, ako ste pomislili da je ovo lak način da dobijete novac, prevarili ste se. Naravno, postoji kvaka.

– Da bi se javila na natječaj, tvrtka ne smije biti mlađa od tri mjeseca. Bitno je da ima uredno poslovanje, da nema dugova, u tom smislu je natječaj dosta rigorozan, a treba priložiti i puno dokumentacije što mnoge u startu odbije – kaže Mile Sokolić iz Razvojne agencije.

Za one koji žele iz prve ruke doznati informacije o natječaju, Razvojna agencija organizira 27. veljače radionicu u Velikoj dvorani Udruženja obrtnika u Haulikovoj, a želite li sudjelovati, zbog velikog interesa i ograničenog broja mjesta, obavezna je prijava na radionicu. Prijave će se primati još tjedan dana, do 25. veljače. Svoje zahtjeve za potpore poduzetnici će moći početi podnositi od 31. ožujka, tako da im je na raspolaganju dovoljno vremena da bi mogli kvalitetno pripremiti projekte.

Inače, lani je na državnoj razini aplicirano ukupno 4.357 projekata, od čega ih je odobreno 1.815, odnosno 42 posto. Na područje Karlovačke županije povučeno je 2,7 milijuna kuna zahvaljujući kojima su realizirana ukupno 43 projekta. Po uspješnosti apliciranja poduzetnici Karlovačke županije nalaze se otprilike na sredini ljestvice u odnosu na ostale županije, otprilike na 13. ili 14. mjestu od ukupno 21 županije, rekli su nam u razvojnoj agenciji.