KABA

Karlovčani sve skloniji lokalno proizvedenoj, zdravoj hrani

KARLOVAC – “Ima li tko kokoši nesilice za pokloniti ili jeftino prodati”, “prodajem crno pšenično brašno”, “prodajem domaća jaja kokoši koje nisu zatvorene u malom skučenom prostoru nego borave na velikom prostranom pašnjaku”, “kupujem svinjsku domaću mast”, “prodaje li netko domaći luk”, “prodajem svježi sir i domaće budžole”, sve ovo samo su neki od oglasa koje stanovnici Karlovačke županije svakodnevno razmjenjuju na Facebook grupi “Hranimo se lokalno”.

– Htjela sam svom sinu, kojeg sam tada još nosila, omogućiti što kvalitetniju prehranu, a kako se nisam baš snalazila na tržnici, odlučila sam preko Facebooka pokrenuti grupu na kojoj bi okupili sve lokalne proizvođače, da pomognemo jedni drugima, da se zdravije hranimo, a i prvenstveno da izbjegavamo trgovačke centre – rekla nam je pokretačica grupe Maša Možnik.

Stranica postoji gotovo godinu dana, a broj korisnika, bilo onih koji prodaju, bilo onih koji za sebe i svoju obitelj žele kupiti zdravu hranu, iz dana u dan raste.

– Odaziv je odličan, imamo već preko 1.400 članova, svakim danom pristižu novi, proizvođači su zadovoljni, kupci su zadovoljni, stvarno se svašta može naći, grupa nije samo za kupnju, prodaju i razmjenu, nego ima i korisnih savjeta kako nešto pripremiti ili uzgojiti – objašnjava Možnik.

Od prodaje i kupnje lokalnih proizvoda na ovaj način koristi imaju svi – kupci dobivaju svježe proizvode koji su manje tretirani i mnogo zdraviji nego oni iz industrijske proizvodnje na veliko, a prodavači koji ne prodaju na veliko imaju mogućnost da se za njih čuje i da tako prošire krug kupaca bez popratnih troškova.

– Nisam dugo na stranici, možda oko mjesec i pol, ali jako je interesantna, po komentarima vidim da se ljudima sviđaju naši proizvodi. Interesantno nam je i kad nas ljudi “pošpotaju” a naravno i kada prošire dalje dobar glas, to nam dosta znači – kaže vlasnica OPG Rožić.

Prednost je i što se preko stranice mogu nabaviti domaći proizvodi kakvi se niti ne mogu naći na policama supermarketa.

– Izdvojila bih beskvasni kruh koji je miješan od 7 vrsta različitih žitarica – kukuruz, pir, proso, ječam, raž, zob i pšenica. Sve žitarice su cjelovito zrno, mljevene na vodenici, kruh je znači bez kvasca, bez aditiva, bez konzervansa. Traje 7 dana, jako je dobra pročiščivač organizma, niskog je glikemijskog indeksa i jako je zdrav. Radimo i bučin kruh – kruh s brašnom bučinih sjemenki, u njega ne ide ulje nego se radi od koštica. Najprije se hladnom prešom od njih napravi ulje, onda nastanu pogače koje meljemo i miješamo s integralnom pšenicom – objašnjava Rožić.

OPG Rožić inače je prisutan i na širem tržištu, njihovi proizvodi traženi su u cijeloj Hrvatskoj. U planu je širenje proizvodnje, a u tome će im, nadaju se, pomoći program Poduzetnički impuls, za čija se sredstva planiraju kandidirati kako bi njihovi proizvodi postali dostupni još širem krugu onih koji cijene zdravu hranu.