Ministarstvo daje 1,260 milijardi kuna za poduzetništvo i obrt

KARLOVAC – Ukupno 1,260 milijardi kuna daje Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz ovogodišnji poduzetnički impuls. Ovogodišnji program ima 4 mjere, a to su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za koje je osigurano 414 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja za koje je predviđeno 74,6 milijuna,248 milijuna ide za promociju i učenje, a četvrta mjera ima zadatak s 529 milijuna kuna osigurati lakši pristup financiranju.

Mjere se osim na potpore odnose na kredite i jamstva te ostale oblike poticaja kazao je pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Vjekoslav Rakamarić. Kroz zadnja dva impulsa resorno ministarstvo pokušalo je sagledati gdje su najveći problemi u poduzetništvu I obrtu te kako im najučinkovitije pomoći. Tako su uvedene i neke nove mjere. Primjerice fizičkoj osobi koja ima neku inovaciju, iako nema tvrtku, može biti dodjeljeno 50.000 kuna kako bi započela samoregistraciju tvrtke ili obrta, kaže pomoćnik ministra.

Iako je najveći problem kod obrtnika likvidnost, odnosno naplata potraživanja, poduzetnički impuls za ovu godinu predviđa samo ulaganja u daljnju proizvodnju. Najtečaj je objavljen 15. veljače, a prijave kreću 31. ožujka u 8 sati ujutro.

Dokumentacija je kaže zamjenik ministra smanjena na najmanju moguću mjeru, a sve informacije mogu se dobiti na internetskoj stranici resornog ministarstva. Najmnanji iznos koji poduzetnici mogu dobiti je 10.000 kuna, a najveći 1,4 milijuna za srednje poduzetnike. Hoće li to biti dovoljno za spas posrnulog hrvatskog gospodarstva, doznat ćemo uskoro.

posuzetnicki_impuls_2014_01