web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Uspješno završilo još jedno putovanje tragom braće Seljan

KARLOVAC – Karlovački avanturisti i ekspedicionisti vratili su se s još jednog dalekog putovanja. Nova ekspedicija članova Centra za ekspedicionizam i kulturu Braća Seljan opet je pratila puteve najpoznatijih karlovačkih istraživača Mirka i Stjepana Seljana po dalekom Peruu. Svoje doživljaje s putovanja predstavili su sinoć u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Tročlana ekipa, Mladen Kuka, Gordana Škrtić i Zlatko Balaš, iz Karlovca je u Južnu Ameriku krenula 19. ožujka, a na dalekom putu su im se pridružili i drugi istraživači. Ekspedicija u Peruu trajala je 22 dana. Svoj put završili su u gradu Pachizi, gdje još uvijek pokušavaju otkriti kako je završio život Mirka Seljana. Tamo su se karlovački ekspedicionisti susreli i s predstavnicima tamošnje vlasti.

U Pachizi još nisu sigurni što je to zadesilo Mirka Seljana. U narodnoj predaji tog kraja ima raznih varijanti, od fatalnog ugriza zmije, napada stanovnika prašume, međusobnog obračuna članova ekspedicije, pa sve do mitskih uzroka propasti. Kada se nepostojanje pisane tradicije uklopi s nevjerojatno teškim terenom na kojem se niti peruanska vojska ne kreće, jasno je da se valja još pomučiti da bi se otkrila istina o ovim lokalitetima.

Budući da sudbina braće Seljan još uvijek nije otkrivena, ne sumnjamo da će karlovački avanturisti uskoro organizirati još jedno putovanje po Južnoj Americi, u kojem će pokušati otkriti kako su završili životi poznatih karlovačkih istraživača.