web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Putopisno predavanje Stipe Božića u Ozlju; planine su moja ljubav

OZALJ – Rezultati ga svrstavaju među najuspješnije hrvatske i svjetske alpiniste. Popeo se na tri najviša vrha na svijetu. On je Stipe Božić, najpoznatiji hrvatski alpinist i putopisac. Upravo je taj osvajač vrhova jučer posjetio Ozalj, točnije tamošnju Osnovnu školu “Slave Raškaj” gdje je održao putopisno predavanje pod nazivom “Sedam vrhova”. Njegovo predavanje pratili su brojni ljubitelji planinarenja iz gotovo svih planinarskih društava Karlovačke županije, ali i oni iz susjedne Slovenije.

Našeg najpoznatijeg alpinista pozdravila je i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Predavanje je pratila izložba fotografija “Arktik” autora Luke Tomca, ekološkog aktivista i fotografa. Njegove fotografije su nastale prilikom znanstvene ekspedicije na Arktik, vezane su uz klimatske promjene i globalno zatopljenje. Ovo je drugi postav izložbe, a prvi je bio u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Predavanje i izložba fotografija održani su u organizaciji Planinarskog društva Vrlovka.


 – Ja sam kao mlad krenuo u taj hobi, potaknut pričama i dijapozitivima prijatelja. Nisam se razočarao. Jedino što je bilo dosta nesreća pa me je to koji put ponukalo da razmislim o odustajanju, ali doživio sam mnogo toga lijepoga na najvišim vrhovima svijeta – odgovorio je Stipe Božić na naše pitanje što ga je navelo da se bavi jednim od najopasnijih sportova na svijetu – alpinizmom.


 Stipe se popeo na tri najviša vrha na svijetu: Mount Everest, K 2 i Kangcenjungu. Stajao je i na najvišim vrhovima svih sedam kontinenta. Osim što je osvajao planine, spustio se i 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, a ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta, možemo zaključiti da drži svojevrsan svjetski visinski rekord.


 – To su samo brojke, bio sam na najvišem vrhu na svijetu i u Lukinoj jami zaslugom naših speleologa jer tada sam snimao film o istraživanju Lukine jame. Onda se to izračunalo kao razlika, dobro, to jest neka lijepa brojka, ali planine su moja ljubav, zaključio je Stipe Božić.

sb2