web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ozalj postaje grad stripa

OZALJ – Mladi, ali i oni stariji Ozljani imali su prilike sinoć u Knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca prisustvovati zanimljivom predavanju o stripu. Naime, sad već poznati strip umjetnik Josip Stupić članovima ozaljskog Intelektualnog inkubatora je predstavio strip kao posebnu vrstu vizualnog umjetnickog sredstva masovne komunikacije. Josip je inače autor poznatog stripa Čarobnjak iz Ozlja koji je svoje tiskano izdanje dobio prošle godine.

Što je strip, kada i kako je nastao, koliko vrsta stripa postoji, i puno više o stripu doznali su Ozljani jučer na Josipovom predavanju. Josip, inače apsolvent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, već radi na trećem nastavku svog Čarobnjaka, a najavljuje čak 6 nastavaka ove priče. Zanimljivo je da je gotovo cijeli strip pisan ozaljskim dijalektom, a inspiraciju je Josip dobio u prekrasnom ozaljskom krajoliku.

Josip je crtati počeo još kao dječak, a za strip se specijalizirao prije dvije godine. Nakon tečaja crtanja u potpunosti se posvetio ovom mediju. Zato je sve znanje prikupljeno o stripu želio podijeliti sa svojim sugrađanima u Knjižnici, gdje se mogu pronaći mnogi znani i manje znani stripovi.

Da Josip nije osamljen u svom hobiju govori i činjenica da među njegovim znancima ima još mladih ljudi koji se bave crtanjem.

Preporučujemo čitanje Čarobnjaka iz Ozlja i s nestrpljenjem očekujemo tiskanje drugog nastavka, a Josipu želimo puno sreće i inspiracije za pisanje ostalih nastavaka ozaljskog stripa.