Agroarca i ove godine s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje

KARLOVAC / ZAGREB / BIOGRAD NA MORU – Hrvatska uvozi hrane u vrijednosti većoj od milijardu eura na godišnjoj razini. Potrebno je aktivirati neobrađene poljoprivredne površine i smanjiti uvoz, jer Hrvatska ima potencijal da osim proizvodnje za vlastite potrebe, proizvede hrane za izvoz.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 2 milijuna hektara neobrađenih poljoprivrednih površina, kad bi se aktiviralo samo 10 % od te brojke, slika bi se promijenila, smatraju tako u Udruzi inovatora Hrvatske. Naime podjsećaju i na podatak da u Hrvatskoj ima samo 300 hektara plastenika, a procjena je da bi se oko 80 tisuća hektara moglo koristiti u tu svrhu.

Proizvodnja hrane je strateško područje, a suočeni smo sa stalnom borbom s vjetrenjačama, odnosno političarima koji ne razumiju problem. Potrebno je dati potporu postojećim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali ne onako kako je do sada bila praksa, već im pomoći u brendiranju proizvoda, Hrvatskoj je potrebna dobra strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Poražavajuć je podatak da samo desetak proizvoda u Hrvatskoj nosi oznaku izvorno hrvatsko, odnosno zaštite geografskog podrijetla. Stoga će ove godine uvod u Agroarcu biti okrugli stol na tu temu, 25. ožujka u Zagrebu.

Jedna od vodećih izložbi inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, a ove godine i poljoprivrednoj mehanizaciji Agroarca i ove će godine biti održana u Biogradu na moru od 9. do 11. svibnja. I ove godine sudjelovat će i karlovački inovatori, a naša županija prošle godine bila je i partner ove manifestacije. Iz Udruge je upućen zahtjev za pomoć i ove godine, te se čeka odgovor.

Spomenimo samo kako je prošle godine na Agroarci bilo 10 karlovačkih izložaka, a čak šest ih je nagrađeno, slično se očekuje i ove godine. Prijave se primaju do 28. travnja, a svi zainteresirani inovatori mogu se prijaviti u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, ili posjetiti web stranicu www.agro-arca.com.hr.