web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Promjenom Prostornog plana općine Tounj neki objekti našli se van građevinskog pojasa

TOUNJ – Priče o legalizaciji u zadnje su vrijeme preplavile medije. Jednu neobičnu donosimo iz Tounja. Što učiniti kad saznate da je kuća, koja na istom mjestu stoji od 60-ih godina prošlog stoljeća odjednom izbrisana iz građevinske zone? Odgovor na ovo pitanje pokušava doznati Mato Brletić.

Od 2011. godine kuća Mate Brletića više se ne nalazi u građevinskoj zoni. Naime izmjenom prostornog plana općine Tounj, zbog izgradnje nizinske pruge kuća se našla usred koridora. Zbog toga je Mati odbijena legalizacija, nakon žalbe iz HŽ-a stiže odgovor kako se kuća može legalizirati, no ona je i dalje van građevinske zone i za njenu legalizaciju Mato će morati izdvojiti tri puta više sredstava nego da se objekt nalazi u građevinskoj zoni.

Matini objekti sagrađeni su prije 1968. godine,a kuća za koju je tražio legalizaciju jedina je građena nakon 15. veljače 1968. radi se o kući veličine 64 kvadrata. Ima još takvih slučajeva, ali ljudi još nisu dobili papire, kaže Mato, te dodaje da će morati platiti oko20 tisuća kuna, odnosno nešto više od 16 tisuća, ako plati odjednom.

Mato je radio žalbu prema županiji, koja je odbijena, a sada je angažirao i odvjetnika. Mato kaže kako bi sredstva uspio skupiti iz mirovine, no želi sigurnost da mu objekti neće biti srušeni jer se ne nalaze u građevinskoj zoni.

Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Ispostave Ogulin, poručuju kako je Prostorni plan u nadležonosti općine Tounj i da će ovakvih slučajeva biti još.

Načelnik općine Ivica Sopek pak kaže kako je plan promijenjen zbog državnog interesa, odnosno interesa Hrvatskih željeznica, te dodaje da je općina tu nemoćna. Također dodaje da će Brletiću kad plati legalizaciju vratiti 2/3 od 30 % novca što prema Zakonu idu općini. No ostaje činjenica da će Brletić platiti 20 tisuća kuna, ako mu općina i vrati 4 tisuće, radi se o značajno većim sredstvima no što bi platio za legalizaciju kuće da se ona nalazi u građevinskom pojasu.