web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovčani učili o efektivnim mikroorganizmima

KARLOVAC – Mogućnosti primjene EM tehnologije bile su tema predavanja koje je u Karlovcu danas održao Riječanin Nedjeljko Jovanović, koji se već niz godina bavi proizvodnjom i distribucijom ove zelene tehnologije. Preporuku za njeno korištenje dalo je i Ministarstvo zaštite okoliša, navodeći da se radi o izuzetnom proizvodu za rješavanje problema odlagališta otpada i odvodnje. Na predavanje su bili pozvani predsjednici karlovačkih gradskih četvrti i mjesnih odbora, no veći interes je izostao, iako je riječ o tehnologiji koja se, između ostalog, koristi kako bi se spriječile zaraze nakon poplava koje su nedavno pogodile karlovačko područje.

Ova inovativna biotehnologija izumljena je u Japanu, a u Hrvatskoj je još uvijek relativno nepoznata, iako se danas koristi širom svijeta. Riječ je o tehnologiji koja se primjenjuje u obradi otpadnih voda, ekološkom uzgoju i stočarstvu, sanaciji odlagališta, kompostiranju, pročišćavanju mora, rijeka, jezera, kao i zdravlju i higijeni okoliša. Korištena je nakon tsunamija u Japanu, ali i nakon poplava u europskim zemljama, kaže Jovanović.

Za sada u Karlovačkoj županiji ova tehnologija još nije korištena, no u planu su dva pilot projekta – tretiranje jezerca Luščić i dna Foginovog kupališta, na čemu će surađivati Ronilački klub “Žabac”.

Predstavljanju EM tehnologije u Gradskoj knjižnici prethodio je stručni skup s djelatnicima Vodovoda i kanalizacije, Zelenila i Čistoće te djelatnicima i studentima karlovačkog Veleučilišta, koji je održan na lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Gornjem Mekušju.