Ranjeni jastreb na oporavku kod dr.vet.med. Mladena Bulata

KARLOVAC – Jeste li znali da je jastreb kokošar strogo zaštićena zavičajna vrsta te ukoliko ga ugledate ranjenog bilo bi najbolje kontaktirati službu 112. Upravo je to učinio jedan Karlovčanin. Zahvaljući njemu, Centru 112 te veterinaru Mladenu Bulatu jastreb će uskoro biti vraćen u svoj prirodni okoliš.

Kad je jastreb proteklog tjedna, točnije u petak stigao u veterinarsku ambulantu Mladena Bulata bio je u vrlo lošem stanju.

– Ljudi su ga našli, putem Centra 112 su ga ozlijeđenog doveli tu, bio je u vrlo lošem stanju. Malo smo ga uspavali, rane pošivati, sad je na antibioticima, i još dan dva će biti tu i onda ćemo ga pustiti, kaže dr.vet med. Mladen Bulat. 

Inače, jastreba kokošara može se vidjeti u prirodi, no ipak rjeđe u urbanim središtima poput Karlovca gdje se našao junak iz naše priče. Najvjerojatnije je nastradao od vrana.

– Vrane su ga napale, a on kad se nalazi jako nisko ne može pobjeći. One su ga jako ozljedile, rekao je veterinar Bulat. Srećom nakon veterinarske intervencije jastreb se oporavio te se sprema za novi let, a u međuvremenu našao je prijatelja.

– Vidjeli ste da se da maziti i dirati, a vas se malo prepao, rekao je u šali veterinar Bulat sretan zbog dobro obavljenog posla. 

jastreb2

Inače dr.vet.med. Mladen Bulat kao predstavnik Veterinarske stanice Karlovac ovlaštenik je Ministarstva zaštite okoliša i prirode za obilježavanje i označavanje zaštićenih vrsta za Karlovačku županiju. Ovim putem poziva sve koji pronađu ovakve životenje da se jave u Veterinarsku stanicu Karlovac ili još bolje Centru 112 čiji če djelatnici dati daljnje upute. Na radost svih ornitologa i ljubitelja životinja jastreb će uskoro biti spreman za novi let, a ukoliko ga opet napadnu vrane zna gdje će potražiti pomoć, kod svog novog prijatelja doktora Bulata.