50-ak učitelja iz Karlovačke županije putuju u Zagreb na prosvjed

HRVATSKA, KARLOVAC – Pedesetak učitelja iz Karlovačke županije sudjelovat će na prosvjedima ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji započinju sutra i trajat će sve do kraja tjedna.

Učitelji su ljuti zbog novog pravilnika o normama, kojeg smatraju još jednim udarom na struku, budući da se u učiteljsku normu, prema novom pravilniku, više neće ubrajati nikakav dodatni rad s učenicima koji se odvija izvan redovne nastave – niti dopunska nastava, niti vođenje školskog zbora ili orkestra, niti priprema učenika za natjecanja. Učitelji su posebno ogorčeni jer im se, ukoliko novi pravilnik bude usvojen, više neće plaćati čak niti sat razredne nastave u okviru kojega učenike upoznaju s osnovama zdravstvenog odgoja. Sve to i dalje učitelji će i dalje raditi, no neće im biti plaćeno. Učitelji su jadni i ogorčeni, ovaj pravilnik je katastrofa – kaže Biserka Šintić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Analiza Sindikata hrvatskih učitelja pokazala je da će, ukoliko ovakav pravilnik stupi na snagu, između 500 i 1.000 učitelja s nepunom radnom normom od 1. rujna ostati bez posla, a njih oko 4.000 primat će plaću manju i do 1.500 kuna. Zbog svega toga, najavljuju borbu – od 5. do 7. ožujka prosvjedovat će ispred ministarstva, a od ministra Željka Jovanovića traže da odustane od spornog pravilnika. Ministar je pak komentirao kako ne vidi razloga za prosvjed zbog nacrta pravilnika jer javna rasprava o njemu i dalje traje.