web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U blokadi 1.031 tvrtka i obrt; 172 subjekta u predstečajnoj nagodbi

HRVATSKA, KARLOVAC – Potkraj siječnja ove godine u blokadi je bilo 61.687 poslovnih subjekata s ukupnim dugovima većim od 33 milijardi kuna, a blokiranih građana bilo je 307.406. Njihovi dugovi premašuju 24 milijarde kuna, pokazuju podaci koje je objavila Financijska agencija.

Kada situaciju usporedimo s onom od prije godinu dana, broj nelikvidnih tvrtki na državnoj razini smanjen za gotovo 6 posto, a njihove su neplaćene obveze smanjene za 16 posto, odnosno za 6 i pol milijardi kuna. Premda bi se na prvi pogled ovaj podatak mogao shvatiti kao dobra vijest i znak oporavka hrvatskog gospodarstva, pravi razlog smanjenja broja blokiranih tvrtki su – predstečajni postupci. Situacija je slična i na području Karlovačke županije, gdje je u posljednjih godinu dana ukupan broj blokiranih tvrtki i obrta smanjen s 1.237 na 1.031.

– Već dvije godine uzastopno u Karlovačkoj županiji se smanjuje broj tvrtki i fizičkih osoba koje su u blokadi, kao i iznosi njihova duga. Nešto manje su dobri podaci vezano uz fizičke osobe, tj. obrtnike. U jednom trenutku su se likvidirale tvrtke koje praktički više nisu postojale, a u zadnje vrijeme se kroz predstečajne nagodbe rješavaju pitanja velikih dugovanja. Predstečajnim nagodbama obuhvaćena su 172 gospodarska subjekta u Karlovačkoj županiji, a u njima radi oko 900 zaposlenika i 460 milijuna kuna je predmet rješavanja u predstečajni nagodbama, pa onda, naravno, kada se ti dugovi otpisuju, to utječe na smanjenje ukupnih obveza tih blokiranih tvrtki – kaže Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac.

Posebno brine podatak da se najveći dio nepodmirenih obveza odnosi na obveze starije od jedne godine. Naime, 94,5 posto blokiranih tvrtki u blokadi je dulje od godinu dana. Znakovit je i podatak da se čak 66 posto ukupnih neizvšenih obveza odnosi na tvrtke bez zaposlenih osoba. Te tvrtke praktički ne postoje, objašnjava Kuzman, i to je zapravo novac koji nitko više neće moći naplatiti.

Što se pak tiče građana, broj onih čiji su računi na kraju siječnja bili u blokadi povećan je na državnoj razini prema mjesecu prije za 7.611 ili za 2,5 posto. Kada ove brojke usporedimo s onima za siječanj prošle godine, dolazimo do podatka da je broj građana s blokiranim računima na godišnjoj razini porastao za čak 58.377, ili za više od 23 posto, a iznos njihova duga porastao je za 6,5 milijardi kuna, što je čak 36 posto.

– Te građane treba isto tako na neki način početi rješavati. U nekim zemljama je mogućnost osobnog bankrota, mada to ružno zvuči, jedan od izlaza u takvim situacijama. U svakom slučaju taj problem je velik, i kao što se predstečajnim nagodbama rješava u poduzećima, bez obzira što bi se to trebalo raditi transparetnije, tako slično nešto treba početi raditi i s građanima – smatra Kuzman.

Inače, tvrtke i fizičke osobe u Karlovačkoj županiji prosječno su dužne 410.000 kuna, što je nešto manji dug u odnosu na nacionalnu razinu, koji iznosi oko 550.000 kuna. Iako je riječ o manjem prosječnom iznosu duga, taj je dug još uvijek vrlo visok, i vjerovnici blokiranih tvrtki i fizičkih osoba teško će se uspjeti naplatiti.