Ipak se neće štedjeti na novorođenčadi?

KARLOVAC – Budući da je Grad Karlovac ove godine smanjio budžet za socijalni program, dok je broj korisnika pomoći ostao isti kao lani, dapače očekuje se i rast broja potrebitih građana, zanimalo nas je očekuju li u gradskoj upravi probleme s isplatom.

Naime, sa 6,32 milijuna kuna koliko je iznosio 2013. godine, socijalni program za 2014. smanjen je na 4,715 milijuna kuna, što znači da je u proračunu za ovu godinu za socijalnu pomoć najugroženijim građanima namijenjeno čak 1,6 milijuna kuna manje nego lani. Paradoksalno je, međutim, da u uvodnom dijelu socijalnog programa stoji da se očekuje da će kriza potrajati i u 2014., te da se očekuje porast broja nezaposlenih, smanjenje i neredovita isplata plaća, pad realne vrijednosti mirovina, kao i povećanje broja korisnika pomoći za uzdržavanje iz sustava državne socijalne skrbi.

– Snimamo priljeve i tek negdje polovinom godine moći ćemo vidjeti da li možemo nešto učiniti. Kad bih bili ovdje i sjedili sa mnom, vidjeli ljude koji dolaze na razgovore, a situacije su često dramatične, onda bi vidjeli da je u ovom trenutku to jedna rupa bez dna. U ovom trenutku oko 2.500 obitelji direktno ili indirektno dobiva naše socijalne pomoći u toj kategoriji, koje su puno više od državnog cenzusa. Teška su vremena, pokušavamo što možemo – napominje dogradonačelnik Dubravko Delić.

U gradskom socijalnom programu i ove su godine ostali svi oblici pomoći kao i lani. Tu ulaze pomoć za ogrijev, subvencija troškova za komunalije, struju i centralno grijanje, pomoć u kući i zdravstvena njega za starije, besplatna prehrana učenika u osnovnim školama i još niz pomoći za siromašna domaćinstva i djecu. Za sve te oblike pomoći ove je godine manje novaca. Jedini koji bi ipak mogli ostati na lanjskoj razini su roditelji novorođene djece, za što je podsjetimo, Grad ove godine prvotno odlučio izdvajati 1.000 kuna po djetetu, umjesto lanjskih 1.500 kuna.

– Smanjili smo naknadu za novorođenčad jer smo imali takvu proračunsku projekciju koja nije mogla podnijeti više, a razlog je jer smo zbog državne politike ostali bez 20 milijuna kuna u proračunu. Sada razmatramo da bi na tih 1.000 kuna koje su osnova za svako dijete nadogradili i socijalnu kategoriju. Nadamo se da ćemo uspjeti barem taj dio nadograditi – kaže Delić.

U gradskoj upravi se nadaju da će u im u situaciji kada je novaca manje, a broj siromašnih se ne smanjuje, na ruku ići nedavno pokrenuto uvođenje reda u sustav socijalne skrbi, odnosno razotkrivanje tzv. lažnih siromaha.

–  Ako sam ikada neku mjeru pozdravljao onda je to ova mjera, jer se nadam da će se sa centraliziranim podacima situacija objektivizirati i da će u tom smislu biti manje špekulacija o kojima se često govori – poručio je dogradonačelnik.

Kako je najavljeno, u gradskoj upravi razmišlja se i o novim zapošljavanjima socijalnih radnika, točnije njih četvero, budući da se sadašnji djelatnici te struke, kako je rečeno, ne stignu baviti ljudima nego – papirima.