Natjecanje mladih tehničara već 56 godina u Karlovcu

KARLOVAC – Na natjecanju mladih tehničara u OŠ Švarča okupilo se 111 osnovnoškolaca. Ovo je vjerojatno najmasovnije od svih školskih natjecanja, a čak ni činjenica da su istovremeno održavana još neka natjecanja nije utjecala na manji broj učenika.

56. godinu za redom mladi tehničari su se okupili kako bi pokazali svoje znanje i umijeće iz tehničke kulture. Natjecanje je zanimljivo, jer se osim iz pismenog dijela sastoji i od praktičnog, iz raznih područja tehnike, kaže nastavnica tehničke kulture Biserka Šintić.

os_svarca07031

Na županijskom natjecanju ove godine sudjelovalo je 20 karlovačkih osnovnih škola, a učenici su se predstavili u čak 11 kategorija. Bili su tu i mladi tehničari poduzetnici. Oni su naime za cilj imali izraditi proizvod koji je moguće komercijalizirati.

Klub mladih tehničara Dubovac predstavio je svoj starodobni automobil, koji je izrađen od ekoloških materijala, a izrada je jednostavna, odnosno moguća je kod kuće ili u školi, a osim automobila učenici Osnovne škole Dubovac izradili su i kamionet, brod, vlak, te jednostavniji automobil, a za izradu je potreban jedan dan. Može se koristiti i kao nastavno pomagalo, primjerice za pročavanje sila, rada, gibanja i trenja, kaže učenik 8. razreda OŠ Dubovac Franko Hrnjak.

os_svarca07032

Najbolji sa županijskog natjecanja putuju na državno, a prošle godine u Primoštenu su bili izuzetno uspješni, stoga se slično očekuje i ove godine.