Prati se moderna tehnologija – Tehnička škola jedina u Hrvatskoj ima vlastiti 3D printer

KARLOVAC – Tehnička škola jedina je škola u Hrvatskoj koja ima vlastiti 3D printer. Ova škola u okviru vlastitih mogućnosti pokušava ići u korak s novim tehnologijama, tako su izdvojili 3 tisuće eura školskih sredstava za kupnju 3 D printera.

Takva smo škola da jednostavno moramo pratiti sva unapređenja, želimo da naši učenici nakon izlaska iz škole budu upoznati sa svim izazovima koje će pred njih donijeti moderne tehnologije, kažu u Tehničkoj školi Karlovac. Stoga su prije nekoliko mjeseci nabavili 3D printer, koji se sve više koristi, primjerice za izradu rezervnih dijelova u vojnoj industriji, jer printer se lako prenosi, odnosno nije težak kao što je slučaj sa CNC strojevima.

Do sada su učenici izrađivali strojne dijelove, odnosno zupčanike i vratila, a valja reći da je za rad na 3D printeru potrebno poznavati rad u softwerskom programu CATIA, po kojem se radi i primjerice u Alstomu.

Ljudi često imaju krivu percepciju rada 3 D printera, radi se o tome da ga treba zagrijati na određenu temperaturu, a on zatim slaže sloj po sloj, potrebno je dosta vremena i materijala do željenog cilja, ali mi smo za sada zadovoljni, kaže profesor Anto Gagula. Dodaje kako je u planu uskoro napraviti i školsko pomagalo, odnosno reduktor.

Gagula kaže kako je zadovoljan svojim učenicima, a rad u CATIA-i trebat će im i kasnije, osobito ako uspiju pronaći posao u tvrtkama poput Alstoma ili HS Produkta.