KABA

Komemoracija domobranima poginulima u Rečici

REČICA – Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran – Ogranak Karlovac organizirala je danas komemoraciju poginulim domobranima nastradalima 1945. godine, kada su partizanske jedinice napale Rečicu. Komemoraciji su nazočili predstavnici ogranaka udruge Hrvatski domobran iz Zaprešića, Križevaca, Rijeke, Zagreba, Petrinje, Siska i Duge Rese.

Komemoracija domobranima poginulima u noći s 4. na 5. ožujka 1945. godine, svega dva mjeseca prije završetka Drugog svjetskog rata, započela je svetom misom u Rečici gdje se prije 69 godina odvila borba između hrvatskih domobrana i partizana.

– Mi nismo ovdje da sudimo, sud prepustimo Gospodinu. Ne molim samo za žrtve, nego i za one koji su bili krvnici. I jedni i drugi bili su žrtve zahvaćenosti zlom. Mi smo ovdje da mladima prenesemo upozorenje da nikada ne dopuste da ih zahvati mržnja prema bilo kome. U svoje molitve uključimo sve aktere tragedije koja se ovdje odvila – poručio je Lovro Zaplatić, župnik Župe Rečica. Nakon svete mise okupljeni su od crkve krenuli prema spomen obilježju nastradalima, gdje je održan govor u kojemu su članovi udruge Hrvatski domobran iznijeli svoje viđenje događanja u Rečici krajem Drugog svjetskog rata.

– Karlovačka brigada krenula je u napad 4. ožujka u 23.30. Domobrani su pružili žilav i žestok otpor, no to nije bilo dovoljno. Uviđajući da se ne mogu oduprijeti, dio domobrana je odlučio prekinuti borbu, a drugi dio se počeo povlačiti prema Kupi. Tu skupinu je u zasjedi sačekala žumberačka brigada. Borba je trajala jedva nešto više od sat vremena. Točan broj poginulih teško je utvrditi. Iz izvješća karlovačke brigade doznajemo da je u borbi zarobljeno 180 domobrana i 2 časnika te da je ubijeno 60 domobrana. Prema izvješću žumberačke brigade, likvidrano je 120 domobrana, 115 ih je zarobljeno, a 2 časnika su ubijena – rekao je Marinko Marinović iz udruge Hrvatski domobran. Dodao je da su događanja u Rečici predstavljala kršenje Međunarodne konvencije o pravima ratnih zarobljenika.

Skup je popratio i nastup Pjevačke družine Ban Jelačić Časničkog zbora grada Karlovca, a počast poginulim domobranima došao je odati i dožupan Josip Šafar.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/domobrani/*{/rokbox}

omicron