KABA

DAGGK: Potrebno je provesti arhitektonski natječaj za hotel Korana

KARLOVAC – Rješenje kako ispravno pristupiti projektu hotela Korana i okolnog javnog prostora, čuvajući pritom javni interes i tu jedinstvenu lokaciju ponudilo je danas Društvo arhitekata, građevinara i geodeta grada Karlovca. Reakcija je to na mišljenje gradonačelnika Damira Jelića koji smatra da bi bila bolja ideja graditi repliku starog hotela, budući da je bi na taj način objekt bio stavljen u funkciju brže nego da se za njgeovu izgradnju raspisuje urbanistički natječaj.

Tko od Karlovčana ne želi popiti kavu na slapu, i uživati u predivnom zelenom biseru smještenom nadomak centra grada? Pitanje je to koje postavljaju članovi Društva arhitekata, građevinara i geodeta grada Karlovca. Pravi Karlovčani imat će samo jedan odgovor. No iz Društva poručuju kako je gradonačelnik nedavno dao nespretnu izjavu, te da je gradnja replike starog hotela nemoguća misija, što zbog zakonodavastva, što zbog toga što se radi o zgradi iz 70-ih godina.

U svakom slučaju, bilo da se radi o rekonstrukciji, odnosno gradnji zamjenske građevine, ili o potpuno novom projektu potrebno je provesti arhitktonsko – urbanistički natječaj, osobito stoga što se radi o zgradi koja je ili će biti u interesu cijelog grada, odnosno svih Karlovčana.

Stari tlocrti hotela, u kojima je umjesto kuglane ucrtan bazen, a sve ostalo je gotovo isto teško mogu ispuniti današnje zahtjeve, a u Društvu zabrinjavajućim smatraju i činjenicu da je investitor u postupku ishođenja dozvole za rekonstrukciju.

Karlovac je zaslužio jednu modernu građevinu 21. stoljeća, nešto što ćemo s ponosom moći pokazati gostima, ali budući hotel mi u Društvu doista gledamo i kao dnevni boravak svakog građanina, stoga smatramo da nam je dužnost upozoriti kako bez natječaja nije u redu, a ni zakonito graditi nešto što neće zadovoljiti današnji stil života.