Postavljena spomen-ploča karlovačkom filozofu Gaji Petroviću

KARLOVAC – Hrvatsko filozofsko društvo i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Polka podigli su spomen-ploču poznatom karlovačkom filozofu Gaji Petroviću. Petrović je rođen na današnji dan 1927. godine u Karlovcu, a bio je jedan od najznačajnijih filozofa druge polovice 20. stoljeća.

Gajo Petrović odrastao je u ulici Abela Lukšića u karlovačkoj Zvijezdi. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Karlovcu, a filozofiju je studirao u Zagrebu i Rusiji. Obajvio je 19 knjiga i stotine članaka i rasprava, a najpoznatiji je po udžbeniku Logika iz koje su učili naraštaji srednjoškolaca.

Spomen-ploču otkrio je Petrovićev nasljednik s Filozofskog fakulteta profesor Lino Veljak, podsjetivši na značaj rada najpoznatijeg karlovačkog filozofa.

Na spomen-ploči koja je postavljena na kući u kojoj je djetinjstvo proveo Gajo Petrović nalazi se medaljon s njegovim likom, rad akademskog kipara Zdravka Brkića. Postavljanje ploče financirali su Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

gajo_petrovic_2