Procjenjuje se da u Karlovačkoj županiji ima još 113 minskih polja sa 3.735 mina

KARLOVAC / JOSIPDOL / PLAŠKI – U Republici Hrvatskoj minski je sumnjivo oko 613 km2 područja koje je obilježeno sa oko 12.500 tabli, od toga u Karlovačkoj županiji je minski sumnjivo 60,87 km2. Procjenjuje se da je na području Karlovačke županije još 113 minskih polja sa 3.735 mina, od toga 3.679 protupješačkih i 56 protuoklopnih.

Broj mina i minskih polja nije konačan jer se podaci odnose samo na minska polja za koje postoje pouzdane informacije. Postoje i miska polja koja nisu definirana i za koje ne postoji podaci jer se ne zna tko ih je tijekom Domovinskog rata postavio.

Ista se tijekom razminiranja i provođenjem tehničkih i općih izvida otkrivaju – stoga poziv stanovništvu Karlovačke županije da ukoliko znaju informaciju o postavljenim minama na određenom području – to prijave nadležnim tijelima – MUP-u RH i HCR-u.

Sva minski sumnjiva područja Karlovačke županije su obilježena sa 837 tabli minske opasnosti i apelira se na građanstvo da iste ne otuđuju ili oštećuju jer one kao takva upozoravaju na minsku opasnost i služe kao orjentir za kretanje i sprječavaju stradavanje korisnika prostora.

U Općini Josipdol je upravo završen projekt razminiranja „Livade i šume na području naselja Vajin Vrh” u iznosu od 251 126 m2, a u tijeku su radovi na projektu razminiranja „Područje naselja Vajin Vrh” u iznosu od 100 000 m2

Ukupno se na području Karlovačke županije dogodilo 184 minskih nesreća, stradalo je 265 osoba od toga 61 smrtno. Zadnje stradavanje je bilo 14.02.2014. na području bivše vojarne u Oštarijama u Općini Jospidol.

Hrvatski centar za razminiranje ulaže ogromne napore kako bi se riješio minski problem na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. S tim u vezi je u proteklom razdoblju na području Karlovačke županije razminirano oko 670 000 m2 kroz tri projekta: na području Cetingrada, Barilovića i Josipdola.

Tijekom mjeseca ožujka u Karlovačkoj županiji je planirano educiranje stanovništva i ciljanih skupina u općinama Jospidolu, Plaškom i Saborskom o pravilnom i propisno ponašanju u zoni minski sumnjivog područja, a ujedno je planirano i informiranje o minskoj opasnosti i edukacija članova Hrvatskog lovačkog saveza na Veleučilištu u Karlovcu 27. ožujka 2014. godine. Prvo predavanje predviđeno je večeras u Josipdolu.

Tijekom veljače su u Osnovnim školama Oštarije i Jospidol HCR, MUP RH i Zaklada „Hrvatska bez mina” informirali učenike o minskoj opasnosti s posebnim naglaskom na opasnost od eksplozivnih ostataka rata u bivšem JNA vojnom skladištu u Oštrijama.