Kroz projekt “Diploma nije dovoljna” zaposleno 28 osoba

KARLOVAC – Nakon 18 mjeseci provedbe idućeg tjedna završava projekt “Diploma nije dovoljna”. Radi se o projektu karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za civilne inicijative, a sufinanciran je iz fondova Europske unije. Cilj projekta bio je povećati zapošljivost visokoobrazovanih dugotrajno nezaposlenih osoba u Karlovačkoj županiji kroz trening za upravljanje projektnim ciklusom i rad na projektima financiranih od strane Europske unije, kao i povećanje zapošljivosti i samozapošljavanja kroz trening o poduzetništvu.

Kroz treninge je prošlo 60 osoba, od čega je 40 njih učilo o europskim projektima, a 20 o poduzetništvu. Najviše sudionika zavšilo je Ekonomski fakultet, a većina ostalih odnosi se na nezaposlene s diplomom fakulteta društvenih znanosti. Tijekom provedbe projekta 17 sudionika se zaposlilo, 10 ih je primljeno na stručno osposobljavanje, dok je jedan pokrenuo vlastiti posao.

Projekt je financiran od strane Europske unije, a pokrenut je zbog sve većeg broja dugotrajno nezaposlenih osoba sa završenom višom ili visokom školom. Prije dvije godine, kad je projekt započeo, u Karlovačkoj županiji na burzi ih je 1080 s višom, odnosno visokom stručnom spremom. Njih gotovo trideset posto ili 322 imalo je status dugotrajno nezaposlenih, što znači da su se na Zavod za zapošljavanje javljali duže od godinu dana.

Zanimljivo je da su većina sudionika žene, kojih i inače ima više na Zavodu za zapošljavanju. Ovaj projekt jedan je od onih koje je Ministarstvo rada prepoznalo kao održive, te je u svoje mjere stavilo i onu o stopostotnom financiranju edukacije mladih osoba za pisanje europskih projekata.