“12 godina ropstva” u ponedjeljak u Zorin domu

KARLOVAC – U ponedjeljak 17. ožujka nastavlja se projekt Kino u kazalištu. Ovog puta Karlovčani će imati priliku vidjeti dobitnika Oscara za najbolji film “12 godina ropstva”. Svi ljubitelji filma u Zorin dom su pozvani u 19,30.

Radnja filma temelji se na nevjerojatnoj istinitoj priči o borbi jednog čovjeka za život i slobodu. Prije građanskog rata u Sjedinjenim Državama Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) slobodan je čovjek crne kože iz države New York kojeg otimaju i prodaju kao roba. Suočen s okrutnostima (utjelovljenima u zlom robovlasniku kojeg glumi Michael Fassbender) kao i s neočekivanim gestama dobrote, Solomon se bori ne samo da bi preživio već i da bi povratio vlastito dostojanstvo. Tijekom dvanaest godina ove nezaboravne odiseje Solomon slučajno upoznaje kanadskog abolicionista (Brad Pitt) i time se njegov život mijenja zauvijek.

Naravno, kao i većina odličnih filmova, ni „12 godina ropstva” nije se zaustavio na samo jednom zlatnom kipiću. Scenarist Jonn Ridley zaslužio je onog za najbolji adaptirani scenariji (kao predložak poslužila mu je knjiga Solomona Northupa „Twelve Years a Slave”). A osim što je odličan redatelj, Steve McQueen očito ima i nos za odabrati glumce. Naime, Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu otišao je u ruke Lupite Nyong’o koja je svoj glumački debi na filmu ostvarila upravo u „12 godina ropstva”.

U pretprodaji se ulaznice mogu kupiti do nedjelje navečer u Caffe baru Amadeus (Banjavčićeva 2), a na dan projekcije, odnosno u ponedjeljak, od 16,30 na blagajni Zorin doma. Cijena je 25 kuna.