ODO u Karlovcu podignulo optužnicu protiv Joze Kalema

KARLOVAC – Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo je pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv riječkoga gospodarstvenika Joze Kalema, vlasnika tvrtke RI Petrol. Sumnjiči ga se da je nezakonito preuzeo vlasništvo nad kamenolom IGM Tounj u Vrbovskom, čime se nezakonito okoristio za 103 milijuna kuna.

Iako se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva ne navode imena okrivljenika, oštećenog i njihovih tvrtki, bivši vlasnik kamenoloma Ivica Pađen potvrdio je za HTV da se optužnica odnosi upravo na te radnje.

Kalema se tereti za počinjenje kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja. Stavlja mu se na teret da je 2009. godine kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Rijeci, u nakani da za to trgovačko društvo ostvari znatnu nepripadnu materijalnu korist, potpisao s ovlaštenom osobom drugog trgovačkog društva ugovor o kupoprodaji nekretnina te istog dana i Aneks ugovora o prodaji nekretnina kojim su ugovorne strane izmijenile i dopunile glavni ugovor dodajući mu raskidnu klauzulu. Konkretno, u ugovoru je stajalo da će tvrtka RI Petrol podmiriti 103 milijuna kuna duga poduzeća IGM Tounj i dobiti pravo uknjižbe na nekretnine, a kako nije bio naveden nikakav vremenski rok, sklopljen je i aneks ugovora. Prema aneksu, ako nakon 15 godina Pađenov kamenolom vrati novac RI Petrolu, dobit će natrag svoje nekretnine. No, Kalem ih odmah uknjižio na svoju tvrtku, predočivši zemljišno-knjižnom odjelu općinskog suda samo glavni ugovor i zatajivši aneks. Tako je Pađen izgubio nekretnine i kamenolom. Karlovačko državno odvjetništvo je na internetskoj stranici objavilo da optužnicom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Kalem je navodno blizak prijatelj ministra financija Slavka Linića, navode neki mediji.