web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Forum žena SDP Karlovac: EK je trebala izglasati Izvješće o ravnopravnosti

KARLOVAC – Forum žena SDP Karlovac osuđuje odluku Europskog parlamenta koji nije podržao i izglasao Izvješće o ravnopravnosti spolova i jednakosti žena i muškaraca.

“Da je Izvješće izglasano, po prvi put u povijesti pružila bi se prilika Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, da krene u smjeru izjednačavanja plaća žena i muškaraca za iste poslove i konačno stane na kraj stoljetnoj diskriminaciji žena! Odlukom Europskog parlamenta ostali smo i bez zakonskog okvira koji bi to omogućio, a pitamo se kada će napokon zaživjeti iskrena borba za prava žena? Možda tek za još 100, 200 godina?! Ono što ponajviše zabrinjava je činjenica da je upravo HDZ, odnosno njegovi zastupnici u Europskom parlamentu, mogao promijeniti ovu diskriminatornu odluku i napokon ostvariti no za što se “zalažu” i u praksi. Naime, Izvješće je tijesno odbačeno, uz 298 glasova “protiv” i 289 glasova “za”.

Od 12 hrvatskih zastupnika, protiv su bili članovi HDZ-a i predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić. U Izvješću je naveden niz mjera za povećanje ravnopravnosti žena i muškaraca, uključujući zajamčeno poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene, zabranu otpuštanja tijekom rodiljnog dopusta te zauzimanje za borbu protiv seksističkih stereotipa. S obzirom na to da su za prihvaćanje izvješća bila potrebna minimalno 294 glasa “za”, dolazimo do zaključka da bi ono prošlo da ga je podržala HDZ-ova petorka. Ali nije…

Na samoj sjednici Europskog parlamenta prije glasanja izneseni su mnogobrojni važni ekonomski elementi koji su ukazivali na značajnu razliku između žena i muškarca, elementi koji konstituiraju odnos suvremenog društva prema jednom od vlastitih najvažnijih i najproduktivnijih dijelova – ženama. Zastrašujuća je statistika Europske unije koja pokazuje da su upravo muškarci na čelu velike većine velikih kompanija, članovi upravnih odbora, na mjestu diplomata… Njihova je godišnja plaća gotovo 10.000 eura veća nego plaća žena za iste poslove. Nevjerojatno je da HDZ ovaj podatak smatra nevažnim i ne uviđa koliko su promjene nužne…

Također, i mnogim političarima na lokalnoj razini je još uvijek bitna samo stranačka stega… Zašto HDZ-ova saborska zastupnica Nada Murganić, koja obnaša dužnost članice Odbora za ravnopravnost spolova, a istovremeno je i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Karlovačkoj županiji, još uvijek nije reagirala na ovu sramotnu odluku?! Pitamo se koga Nada Murganić predstavlja kao predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije, kada nije shodnim našla komentirati odluku Europskog parlamenta koja se odnosi na poboljšanje položaja zena. Očito je gospođi Murganić i dalje važnija stranačka politika od borbe za ravnopravnost žena i muškaraca, koju toliko često navodi kao jedan od svojih prioriteta…

Sve dok političari, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini, i dalje budu razmišljali isključivo po stranačkim odlukama, ovo društvo neće moći krenuti naprijed. Prilikom obilježavanja Dana žena HDZ je najglasniji u zalaganju za njihova prava, ali kada to treba primijeniti u praksi, onda se radi posve suprotno. Tako je HDZ svim ženama u Hrvatskoj, svega nekoliko dana nakon obilježavanja Dana žena, uputio “čestitku” s porukom – za vaša se prava nećemo boriti, baš suprotno!

Naravno da od HDZ nismo ništa drugo niti mogli očekivati, kada već godinama govore jedno, a rade drugo, daju obećanja koja nikada ne namjeravaju ispuniti. O njihovoj moralnosti možda najviše govori i nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media.

Forum mladih SDP Karlovac održat će i akciju na javnom mjestu u gradu Karlovcu na ovu temu kako bi upozorili sve građane, a pogotovo sve građanke, na to kakvu nam je štetu HDZ nanio svojim glasanjem”, stoji u priopćenju Foruma žena SDP Karlovačke županije.