KABA

Zaboravljeni ratnik: Božo Sučević godinama se bori s birokracijom

KARLOVAC – Bez razmišljanja je 1991. godine Božo Sučević krenuo u obranu Domovine, sa svojih 20 godina osjećao je potrebu stati na prvu crtu obrane. Danas se osjeća zaboravljeno i izdano, već godinama žrtva je birokracije, ne može ostvariti ni osnovna prava, koja su mnogi stekli, iako ih nisu zaslužili.

PTSP, karcinom bubrega, psorijazni artritis. Dijagnoze su to s kojima Sučević živi već godinama, u skromnom MORH-ovom stančiću od 28 kvadrata, iz kojeg ga, kaže, izbaciti mogu svakog trena, već su i pokušali, ali tu bitku uspio je dobiti, bar za sad. Sve dijagnoze s kojima živi direktna su posljedica rata u kojem je ukupno proveo 1.973 dana.

Odgovori stižu iz institucija, no za Božu nisu zadovoljavajući. Zadnja informacija je da bih trebao dobiti trajni invaliditet, no više ni u što ne vjerujem, priča Božo, te dodaje da ga je strah kako će priča završiti. Od 2013. godine dobiva 100 i nešto kuna invalidnine, a vojna opskrbnina ukinuta mu je. Zaručnica Lidija prima 800 kuna invalidske mirovine, teško je bolesna i dane provodi u krevetu, a 500 kuna mora izdvojiti za alimentaciju. Zahvaljujući gradu dobivaju hranu, no strah ih je da će i bez tog vida pomoći ostati.

Izdan sam i prodan, ostavljen bez ičega, imam osjećaj da bi svi odahnuli kada bih sam sebi oduzeo život, priča Božo, te dodaje da je velik broj njegovih ratnih prijatelja zadesila slična sudbina. Duboko razočaran, bolestan i napušten, Božo kaže da danas u rat za ovu državu ne bi išao.

Spomenica Domovinskog rata na dnu ladice skuplja prašinu, a je li to doista sve što je zaslužio od ove države, za koju se otišao boriti u najboljim godinama svog života?

Priču o Boži Sučeviću pogledajte večeras u Dnevniku TV4rijeke u 20,15.