Mame u petak prosvjeduju na Markovom trgu, svi su pozvani na prosvjed!

HRVATSKA, KARLOVAC – “Država pripada narodu, a ne političarima. Naučimo ih to”, poruka je koju majke okupljene u Facebook grupi Bunt mama RH žele uputiti Vladi čijim su radom nezadovoljne. Konketno, nezadovoljne su pronatalitetnom politikom te između ostalog traže ulaganje u zapošljavanje žena i majki, uvođenje statusa odgojateljice za majke s četvero ili više djece, bolju zdravstvenu zaštitu djece, izjednačavanje jednokratnih porodiljnih naknada i pravo na vrtić za svu djecu.

Grupa Bunt mama RH osnovana je prije nekoliko tjedana, trenutno broji oko 2 tisuće članova, a njihov broj stalno raste. Kap koja je prelila čašu i neposredni povod okupljanja nezadovoljnih majki bile su nedavne najave rezanja porodiljnih naknadi, ispričala nam je organizatorica prosvjeda Vedrana Jurišić.

– Najava da će se rezati porodiljne naknade je bila razlog da se mi mlade mame okupimo i kažemo: “Dosta! Ne mogu se oni tako igrati s nama!” Znači, fali novca u proračunu, i odmah se ide na najslabije, na našu djecu. Lavice su opasne kada im se dira u mladunčad, tako su i majke opasne kada im diraju djecu – priča Vedrana Jurišić.

Premda je iz nadležnog ministarstva naknadno poručeno da se, barem do daljnjega, ipak neće dirati u porodiljne naknade, mame nisu odahnule. Naime, postoji još mnogo razloga za nezadovoljstvo. Mame su odlučne – žele da se njihov glas čuje.

– Na stranicu nam se javljaju mame s različitim problemima. Shvatile smo da je najava rezanja porodiljnih naknada samo kap u moru problema s kojima se bore mlade majke. Jednostavno se u Hrvatskoj više ne može ovako živjeti – ogorčena je Jurišić.

Gnjevne mame sastavile su ukupno 27 zahtjeva koje će u petak javno iznijeti na prosvjedu Markovom trgu u petak, 21. ožujka, od 12 do 16 sati.

Od Vlade zahtjevaju smanjenje plaća saborskim zastupnicima i vladajućima za minimalno 30%, ukidanje svih beneficija saborskih zastupnika, ukidanje plaća nakon prestanka mandata, reviziju državnog i privatnog sektora, vraćanje u život srednjeg sloja društva, oduzimanje cjelokupne imovine onima koji su pravovaljano osuđeni jer su oštetili Republiku Hrvatsku, prestanak prodavanja hrvatskih nacionalnih dobara, prestanak zaduživanja i ulaganja u otvaranje radnih mjesta u proizvodnji.

Kako bi svoje zahtjeve jasno dali do znanja Vladi, na prosvjed pozivaju mame iz cijele Hrvatske, kao i Karlovca i Karlovačke županije, koje podržavaju njihove zahtjeve. Dobrodošli su i tate, bake, djedovi i svi oni koji žele izraziti protivljenje lošoj pronatalitetnoj politici. Prema sadašnjim procjenama, očekuje se da će se u petak na Markovom trgu okupiti oko 3.000 prosvjednika iz cijele Hrvatske. Za one koji žele doći, organiziran je prijevoz autobusom po povoljnijim cijenama od regularnih. Za više informacija, možete se obratiti na broj mobitela 097/ 745 23 37.

Iz grupe Bunt mama RH poručuju da njihove aktivnosti neće stati na ovom prosvjedu, već su odlučne ustrajati u borbi protiv gaženja naslabijih članova hrvatskog društva.