KABA

Josipovo obilježeno i u Cetingradu uz tradicionalni stočni sajam

CETINGRAD – Za stanovnike Cetingrada danas je bio poseban dan. Blagdan svetog Josipa datum je na koji se u ovoj općini svake godine okupi velik broj vjernika, a tako je bilo i danas na misi u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

No, u Cetingradu se na Josipovo ne okupljaju samo vjernici, budući da se na ovaj dan ujedno održava stočni sajam, jedan od rijetkih preostalih sajmova takve vrste u Hrvatskoj. Posjećuju ga poljoprivrednici i stočari ne samo iz Cetingrada i okolnih mjesta, već iz cijele središnje Hrvatske, Like, susjedne BiH, pa i Dalamcije. Iako je Josipovo vjerski, katolički blagdan, on u Cetingradu, kao multietničkoj i multikonfesionalnoj zajednici, okuplja cjelokupno stanovništvo bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. Tako je Cetingrad danas bio domaćin svima koji su došli trgovati konjima, stokom, peradi, sadnicama, poljoprivrednom opremom, ali i mnogo širim asortimanom proizvoda.

Cetingrad je posjetio i župan Ivan Vučić koji Josipovo već tradicionalno provodi u ovoj općini, kao i načelnik Vojnića Nebojša Andrić. Načelnik općine Cetingrad Milan Gašparin izrazio je žaljenje što je kriza evidentno utjecala i na ovdašnji sajam stoke, na kojemu je ponuda i potražnja ove godine ipak bila nešto slabija nego inače. Nada se da će sajam iduće godine biti uspješniji, jer ipak se radi o stoljetnoj tradiciji za koju bi bilo šteta da se ugasi.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/cetingrad1903/*{/rokbox}