Novi sindikat: “Novi prijedlog Zakona o radu je na strani krupnog kapitala”

KARLOVAC – Najnoviji prijedlog Zakona o radu ovoga puta ne ide za uspostavom ravnoteže između rada i kapitala, već prevaže na stranu krupnog kapitala na uštrb radnika, moglo se čuti na jučerašnjoj tribini u organizaciji karlovačke podružnice Novog sindikata i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju.

Već se po tko zna koji put mijenja Zakon o radu, a svaki se put sindikalcima diže kosa na glavi jer su svjesni da će nešto ići na gore. Ovoga puta ta promjena iznenadila je i najveće sindikalne pesimiste, poručuju iz Novog sindikata.

– Priprema nam se i servira jedan prijedlog ZOR-a gdje se vidi da ova kompletna Vlada i Ministarstvo rada sa ministrom Mrsićem svrstalo na stranu krupnog kapitala i da su postali sluge krupnog kapitala jer ono što se nudi to je na razini 19. stoljeća. Bit ćemo prisiljeni baviti se akcijama kojima su se bavili u Chicagu. Imat ćemo situaciju kao na dokovima New Yorka i to je budućnost sindikalnog pokreta i radništva u Hrvatskoj sa ovim Zakonom, smatra glavni tajnik NS-a Tomislav Kiš.

Jedna od glavni zamjerki je fleksibilizacija radnog vremena. Naime, prijedlog predviđa produženje radnog vremena po potrebi o čemu odlučuje isključivo poslodavac.

– Da bi bio sindikalni povjerenik moraš imati najmanje pet članova u tvrtki. Time se ispod sindikalnog kišobrana izbacuju svi oni zaposleni u tvrtkama ispod pet radnika. Reći će neki da se i oni mogu sindikalno organizirati, ali bez sindikalnog povjerenika to neće funkcionirat jer to je kao da kažete da imate vojsku bez narednika, kaže Kiš.

Također je i diskriminirajući u više članaka. Udara na zaštićene kategorije poput trudnica, bolesnih i starijih radnika.

Sinoćnja tribina tako ide za osvješćivanjem radnika u Karlovcu da se organiziraju i spreme na borbu jer nam svima predstoji klasična klasna borba.